ISTT is loading!
Elena Marinescu, Romania Libera – Consiliere psihologica pentru ingrijiri...
 /   / Elena Marinescu, Romania Libera – Consiliere psihologica pentru ingrijiri...

Elena Marinescu, Romania Libera – Consiliere psihologica pentru ingrijiri paliative. Premiera pentru bolnavii in faza terminala

„In fiecare an, in România, sunt in jur de 150.000 de pacienti cu boli in faze terminale, adulti si copii.

In asemenea situatii, nu doar bolnavii sunt afectati, ci si familiile lor, prietenii si personalul care ii ingrijeste, fie in spitale, fie la domiciliu.

Ce se poate face pentru oamenii bolnavi carora li s-a spus ca din punct de vedere al tratarii ori al ameliorarii simptomelor nu se mai poate face nimic? Dupa sase luni de efort sustinut, echipa Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) ofera un raspuns concret la aceasta intrebare. Patru psihologi ISTT au elaborat si au finalizat prima -curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative din România. Acest proiect, concretizat intr-un adevarat manual de specialitate, a fost realizat in colaborare cu Fundatia „Bucuria ajutorului“ si cu Centrul de ingrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ din Bucuresti si se adreseaza tuturor persoanelor implicate in sustinerea pacientilor cu boli in faze terminale: rude si apropiati, psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti, voluntari.

Boala terminala, o trauma psihica severa

Cursul organizat pentru prima data in România este un ghid pentru o mai buna intelegere a situatiei in care se afla bolnavii in faza terminala, dar si pentru o clarificare a trairilor pe care le experimenteaza persoanele din jurul acestora.

„Partea aplicativa a acestui curs pe care il vom oferi se refera la maniera de relationare eficienta cu un bolnav aflat in suferinta, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaste realitatea asa cum noi o stim, si cu care relationarea evident ca este mult diferita. Al doilea lucru pe care cursul nostru si-l propune este sa dezvolte aceasta relationare in interiorul echipei de ingrijire, pentru ca fiecare membru depinde de celalalt, or aceasta interdependenta trebuie fluidizata. Intelegerea aspectelor psihologice in relationare noi o consideram fundamentala. Și poate ca cel mai important aspect pe care ISTT si-l propune este insanatosirea relatiilor umane, pe care suferinta le afecteaza in mod consistent. Noi, ca psihologi, venim in intâmpinarea nu doar a bolnavilor, ci a tuturor celor aflati in jurul lor: familia si tot personalul dintr-un hospice. Bineinteles ca toti oamenii acestia din jurul bolnavilor pot suferi in primul rând prin faptul ca sunt martori la ceea ce se intâmpla cu persoana respectiva. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicarianta, este necesar de luat in calcul de catre fiecare specialist din domeniul acesta. De aceea noi ne propunem prin aceste cursuri sa facilitam intelegerea aspectelor emotionale, aspectelor relationale, aspectelor de grup pe care suferinta emotionala si suferinta fizica le aduc in viata noastra“ – arata conf. univ. dr. Diana Vasile, presedintele Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.

Vezi intreg articolul pe: https://www.romanialibera.ro/

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne