ISTT is loading!

FORMARE COMPLEMENTARA IN PSIHOTERAPIA INTEGRATIVA A TRAUMEI

2022

 

Suntem bucurosi sa va anuntam ca demaram inscrierile pentru un nou program de formare complementara in Psihoterapia Integrativa a Traumei.

Descrierea programului si raspunsul la intrebari precum: Cui se adreseaza ? Ce contine ? Cat dureaza ? Cum este organizata ? Cum se finalizeaza ? Care este investitia financiara ? Cum ma inscriu ? va ajuta, in parcursul profesional,  sa alegeti  programul  de formare cel mai potrivit nevoilor de formare profesionala.

Formarea in Psihoterapia Integrativa a Traumei

Este o formare complementara de baza care aduce perspectiva capacitatii de functionare sanatoasa si adaptativa a psihicului uman in urma modificarilor survenite ca urmare a experientelor inalt stresante sau traumatizante.

Intr-un mediu profesionist, bazat pe invatare prin colaborare, cursantii dobandesc o perspectiva integrativa,  clara si coerenta asupra functionarii psihicului uman si un model structurat, integrativ de interventie psihoterapeutica pentru ameliorarea suferintei psihice si recuperarea autoreglajului post traumatizare.

Conform recomandarilor APA, persoanele traumatizate raspund mai bine la o abordare de lucru integrativa, iar formarea oferita de ISTT respecta acest ghid. Puteti consulta acest ghid in varianta originala aici: https://www.apa.org/ptsd-guideline/ptsd.pdf. Traducerea in limba romana este disponibila aici: Ghid APA Pentru Tratamentul PTSD.

Cui se adreseaza?

Formarea in Psihoterapia Integrativa a Traumei se adreseaza: absolventilor licentiati in psihologie, psihoterapeutilor si psihologilor clinicieni care isi doresc perspectiva psihologiei traumei in practica lor profesionala.

Pentru absolventii de studii de licenta in alte specializari decat psihologia – in etapa de formare teoretica si practica din cadrul formarii – este necesara intrunirea cumulativa a tuturor cerintelor definite prin normativele Colegiului Psihologilor din Romania in vederea atestarii profesionale. Pentru aceasta categorie, este necesara completarea studiilor universitare cu un pachet de discipline universitare de specialitate care va avea cel putin urmatorul continut: a) Introducere in psihologie sau Psihologie generala sau Fundamentele psihologiei sau Psihologia personalitatii sau Teorii ale personalitatii sau alte denumiri echivalente – 40 ore; b) Psihologia dezvoltarii sau Psihologia varstelor sau alte denumiri echivalente – 40 ore; c) Psihologie clinica sau Psihopatologie sau Psihiatrie sau Profile dezadaptative de comportament sau alte denumiri echivalente – 40 ore ; d) Evaluare psihologica sau Evaluare si testare psihologica  sau Psihodiagnostic sau alte denumiri echivalente – 40 ore; e) Introducere in psihoterapie sau Abordari in psihoterapie sau alte denumiri echivalente – 40 ore.

Care sunt etapele programului de formare?

Programul de formare se desfasoara in doua etape:

         1. FORMAREA TEORETICA SI PRACTICA

         2. SUPERVIZAREA

 

1. ETAPA DE FORMARE TEORETICA SI PRACTICA

 Contine un numar total de 500 de ore (400 de ore de teorie si practica organizate in cadrul modulelor teoretice si practice si 100 de ore de studiu individual).

In cadrul modulelor sunt abordate urmatoarele teme :

  • Abordari actuale in psihoterapia traumei;
  • Relatia psihoterapeutica – factor trans-teoretic al schimbarii mecanismelor psihologice ale persoanei;
  • Mecanismele schimbarii si reducerii disocierii in psihoterapia traumei;
  • Procesul psihoterapeutic – cu copii, adolescenti, adulti;
  • Metode si tehnici de lucru in psihoterapia integrativa a traumei;
  • Psihoterapia de cuplu si de familie;
  • Psihoterapia de grup;
  • Etica in psihoterapie.

Informatiile teoretice vor fi furnizate cursantilor prin prezentari, suporturi de curs, referinte bibliografice (tratate de specialitate si manuale))– elaborate inclusiv de catre formatorii acestui program, recunoscute pe plan national si international.

Cat dureaza etapa de formare teoretica si practica? 

Cele 500 de ore de formare teoretica si practica sunt distribuite pe o perioada cuprinsa intre 24 – 30 de luni (2 ani si jumatate), prin module de formare organizate regulat.

Analiza si dezvoltarea personala

Analiza si dezvoltarea personala reprezinta un proces continuu in etapele programului de formare

Pana la finalul formarii, cursantul trebuie sa dobandeasca un numar de 300 de ore de analiza si dezvoltare personala. Dintre acestea, 250 de ore vor fi dobandite in etapa de formare teoretica si practica iar restul de 50 de ore vor fi dobandite  in etapa de supervizare.

Dintre cele 300 de ore, minim 30 de ore sunt reprezentate de analiza personala individuala efectuate cu un psihoterapeut recomandat de ISTT.

Orele efectuate inaintea inceperii programului de formare pot fi recunoscute, daca au fost desfasurate  cu psihoterapeuti recunoscuti de Asociatia ISTT.

O parte dintre orele de analiza si dezvoltare personala desfasurate cu psihoterapeuti apartinand altor orientari psihoterapeutice, pot fi recunoscute de Asociatia ISTT, dar nu mai mult de 25% (75 de ore).

In cadrul formarii se organizeaza cu regularitate grupuri de dezvoltare personala.

Cum este organizata etapa de formare teoretica si practica?

Cele 500 de ore sunt organizate in module de 25 de ore dispuse, de regula, la un interval de minim o luna. Modulele se desfasoara in weekend (vineri-duminica), in varianta zoom sau hibrid. Varianta este aleasa in functie de recomandarile in vigoare la momentul la care este programat fiecare modul.

Participarea cursantilor la modulele organizate este obligatorie in proportie de minimum 85%.  Fiecare cursant poate absenta la un numar de maxim 75 de ore (echivalentul a 3 module).

Pentru absolventii Masterului de Psihotraumatologie si Asistare Psihologica din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, programul de formare este adaptat si redus ca numar de ore de formare. Recunoasterea orelor de formare teoretica pe baza studiilor universitare masterale se face in baza foii matricole si este conditionata de prezenta la minimum 85% dintre activitatile teoretice, precum si de promovarea cu nota minima 8 la fiecare dintre disciplinele de studiu.

Pentru consolidarea informatiilor si a abilitatilor este incurajata  participarea masteranzilor la toate cursurile teoretice si practice din cadrul formarii.

Studiul individual, in cumul de 100 de ore, include : pregatirea temelor de practica, parcurgerea bibliografiei recomandate, studiul materialelor video, analiza cazurilor prezentate, elaborarea transcripturilor, lucrul cu colegii, practica deliberata si alte activitati de studiu individual  organizate in ritm propriu, insotite de feedback constant din partea tutorilor de practica si a formatorilor.

Cum se lucreaza in etapa de formare teoretica si practica?

Modul de lucru se bazeaza pe activitati  interactive intre formatori si cursanti, dar si intre cursanti, activitati care imbina fluid prezentarile teoretice cu exercitiile practice, prezentari video, jocuri de rol, tehnici experientiale, analize si studii de caz, toate menite sa stimuleze invatarea prin experienta, precum si invatarea bazata pe mecanismele sanatoase, auto-reglatorii ale participantilor.

Sesiunile de practica presupun impartirea cursantilor in grupe. Fiecare grupa este  coordonata pe tot parcursul formarii de catre un tutore de practica.

In cadrul acestor ore, cursantii vor elabora teme, vor exersa abilitatile predate la curs, vor analiza cazuri, vor primi feedback asupra progresului in invatare si abilitare, astfel incat, la finalul etapei de formare teoretica si practica sa poata sustine procese de psihoterapie cu clienti.

Cursantii care detin un atestat de libera practica in psihologie clinica sau psihoterapie si care dovedesc practic ca au abilitati de interventie  vor fi considerati eligibili pentru a prelua in asistare psihologica clientii beneficiari ai  Programului de asistare psihologica gratuita.

Cultura de feedback si evaluarea

Interactiunea dintre formatori, tutori si cursanti este permanenta si adaptata nevoilor de formare.

Pentru sustinerea procesului de invatare si pentru  monitorizarea progresului personal, pe  parcursul etapei de formare teoretica si practica se vor organiza sesiuni de evaluare a cunostintelor teoretice predate si a abilitatilor exersate.

De asemenea, formatorii impreuna cu tutorii de practica vor organiza sesiuni de feedback individual cu fiecare cursant.

Toate aceste sesiuni de feedback sunt menite sa stimuleze dezvoltarea profesionala a fiecarui cursant, conform caracteristicilor si contextului personal.

Cum se finalizeaza etapa de formare teoretica si practica?

Etapa de formare teoretica si practica se finalizeaza cu un examen teoretic tip grila si cu elaborarea lucrarii de disertatie.

Lucrarea de disertatie cuprinde prezentarea unui studiu de caz complet si a 6 transcripturi (continutul a 10 minute), din 6 sedinte diferite cu 6 clienti diferiti.

Cursantii vor primi, din partea tutorelui de practica si a formatorilor, indrumarea si materialele necesare elaborarii lucrarii de disertatie.

Obtinerea certificatului de absolvire presupune obtinerea punctajului minim 60 puncte la testul grila, calificativul minim  Bine pentru lucrarea de disertatie (studiul de caz si transcripturile) si finalizarea  numarului necesar de ore de analiza si dezvoltare personala.

2. ETAPA DE SUPERVIZARE PROFESIONALA 

Trecerea in aceasta etapa este  conditionata de obtinerea atestatului de libera practica sub supervizare si presupune parcurgerea unui numar minim de 150 de ore de supervizare esalonate pe parcursul a maximum 3 ani.

Asociatia ISTT sprijina practica clinica supervizata celor mai buni absolventi ai programului de formare, prin Programul de asistare psihologica gratuita derulat in ISTT.

Supervizarea este organizata si se desfasoara cu regularitate in intalniri de grup si/sau individuale cu supervizori atestati, recunoscuti de ISTT.

In cadrul supervizarii, fiecare psihoterapeut practicant sub supervizare va prezenta si urmari cu supervizorul cel putin 10 cazuri cu problematica diferita, dintre care 5 vor fi prezentate sintetic la finalul supervizarii.

FORMATORII PROGRAMULUI

Formatorii programului sunt printre cei mai buni experti din Romania in domeniul lor, bine conectati cu comunitatea internationala si la curent cu ultimele cercetari si abordari stiintifice din psihologie.

  1. DIANA LUCIA VASILE
  2. CRISTINA STERIE
  3. VICTOR BADEA
  4. CATALIN NEDELCEA
  5. MARIA MAGDALENA MACARENCO
  6. CARMEN RAGEA
  7. CORINA ACRIS
  8. ANATOL REGHINTOVSCHI
  9. MUGUR CIUMAGEANU

TUTORI DE PRACTICA

  1. CARMEN RAGEA
  2. MARIA MAGDALENA MACARENCO
  3. FLORI ANA BUZILA
  4. MONICA LESPEZANU

Asociatia ISTT invita constant la cursurile din programul de formare specialisti din tara si din strainatate care contribuie prin experienta lor profesionala la pregatirea cursantilor si la dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipe multidisciplinare.

Cum ma inscriu in programul de formare? 

Inscrierea se va face pe baza unei solicitari trimise pe e-mail la adresa formarepit@istt.ro la care se adauga (ataseaza) in format continuu PDF urmatoarele documente:

  1. Scrisoare de intentie in care sa se regaseasca motivatia si disponibilitatea concreta de a participa la formare si de a deveni psihoterapeut in psihoterapia integrativa a traumei (maximum 500 de cuvinte);
  2. Scurta prezentare a unei carti studiate, relevanta pentru psihologia traumei si descrierea impactului pe care cartea l-a avut asupra propriei persoane (maximum 500 de cuvinte);
  3. Diploma (adeverinta) de licenta si foaia matricola;
  4. Diploma (adeverinta) de master si foaia matricola (daca este cazul);
  5. Atestat de libera practica in psihologie clinica (daca este cazul);
  6. CV actualizat in care sa apara nivelul de cunoastere a limbii engleze sau atestat de limba engleza.

Inscrierile incep la data de 4 octombrie 2022 si se termina la data de 26 noiembrie 2022. Dupa data de 26 noiembrie 2022, persoanele inscrise vor primi un e-mail cu data si ora la care va avea loc interviul de admitere. Acesta se va desfasura in format online, pe platforma ZOOM, in perioada 6-10 decembrie 2022, cu o durata de 15-20 de minute pentru fiecare candidat.

Rezultatul final de admitere va fi comunicat candidatilor in perioada 13-15 decembrie 2022.

Cursurile formarii vor debuta in luna ianuarie 2023.

Numarul de locuri este limitat. De aceea, vor avea prioritate candidatii care:

  • Au urmat sau urmeaza un master in psihologie clinica, consiliere si/sau psihoterapie;
  • Cunosc bine limba engleza;
  • Detin cunostinte temeinice de psihologie clinica, conform nivelului de licenta in psihologie;
  • Demonstreaza discurs coerent, interes si cunostinte din domeniul psihotraumatologiei.

Care sunt costurile formarii? 

Pentru formarea teoretica si practica in psihoterapia integrativa a traumei (etapa I), investitia financiara este de 3300 euro. Plata este esalonata in 3 transe de 1100 euro, la fiecare 6 luni dupa admiterea in formare.

Pentru absolventii Masterului in Psihotraumatologie si Asistare Psihologica, costul este redus la 2500 euro, cu plata esalonata in 2 transe de 1250 euro, la fiecare 6 luni dupa admiterea in formare.

Dezvoltarea personala si supervizarea profesionala (etapa II) au costuri separate, in conformitate cu alegerile si ritmul fiecarui cursant.

Va felicitam pentru intentia de a participa la programul de formare in Psihoterapia Integrativa a Traumei, va multumim si asteptam cu nerabdare sa ne cunoastem!

Asociatia ISTT

Parteneri

Din dorinta de a oferi servicii de calitate, am dezvoltat parteneriate importante cu companii de incredere din Romania.

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne