ISTT is loading!

Formare complementara

 

PROGRAMUL DE FORMARE IN

PSIHOTERAPIA INTEGRATIVA A TRAUMEI

Anexa nr. 7 din 27 oct 2018,

la avizul profesional RF-II-B-156 din 23.09.2014

 

Suntem bucurosi sa va anuntam ca demaram inscrierile pentru un nou program de formare de baza in Psihoterapia Integrativa a Traumei!

In prezentarea care urmeaza gasiti detalii despre programul pe care vi-l propunem, durata acestuia, inscriere, modul de lucru, temele abordate, formatori, supervizare si investitia financiara. Va rugam sa o parcurgeti cu atentie si va dorim sa luati decizia potrivita! Succes!

 

DURATA PROGRAMULUI

Formarea teoretica și practica:

500 de ore, distribuite pe o perioada cuprinsa intre 24 si 30 de luni (2 ani si jumatate), prin module de formare organizate regulat.

 

Analiza si dezvoltare personala:

300 de ore – sustinute de catre specialistii recomandati si/sau recunoscuti de Asociatia ISTT, dintre care:

minimum 30 de ore sunt reprezentate de analiza personala individuala;

– orele efectuate inaintea programului de formare pot fi recunoscute, daca au fost facute cu psihoterapeuti recunoscuti de Asociatia ISTT;

– o parte dintre orele de analiza si dezvoltare personala realizate cu psihoterapeuti apartinand altor orientari psihoterapeutice, pot fi recunoscute de Asociatia ISTT, dar nu mai mult de 25% (75 de ore).

 

Supervizare:

– 200 ore – distribuite pe o perioada doi ani, dupa terminarea formarii si atestarea ca practicant sub supervizare, asigurata de Asociatia ISTT, prin supervizori recomandati.

Durata estimativa totala este de patru ani.

 

PROGRAMUL DE FORMARE TEORETICA SI PRACTICA

Programul de formare teoretica si practica cumuleaza un numar total de 500 ore furnizate in mod direct de catre Asociatia ISTT, pe baza de contract.

Informatiile teoretice vor fi furnizate cursantilor prin prezentari si prin suporturi de curs, tratate si manuale existente – unele fiind elaborate chiar de catre formatorii acestui program si recunoscute pe plan national si international. Aceste manuale vor insoti lucrul si procesul personal al cursantilor, dar vor constitui un procent de maximum 30% din numarul total de ore al programului.

Cele 500 de ore sunt organizate in module de 25 de ore, dispuse, de regula, la un interval de minim o lună. Participarea cursantilor la modulele organizate este obligatorie in proportie de minimum 85%, fiecare cursant putand absenta astfel la un numar de maxim 75 de ore (echivalentul a 3 module).

Pentru absolventii masterului de Psihotraumatologie si Asistare Psihologica, actualmente masterul de Psihologia Traumei – Evaluare clinica si Interventie Psihologica din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, programul de formare este adaptat si redus ca numar de ore de formare. Recunoasterea orelor de formare teoretica pe baza studiilor universitare masterale se face in baza foii matricole si este conditionata de prezenta la minimum 85% dintre activitatile disciplinelor, precum si de promovarea cu nota minima 8 la fiecare dintre discipline. Participarea fostilor masteranzi la toate cursurile formarii organizate de catre Asociatia ISTT este insa puternic incurajata, pentru consolidarea informatiilor si a abilitatilor.

Pentru absolventii de studii de licenta in alte specializari decat psihologia este necesara intrunirea cumulativa a tuturor cerintelor definite prin normativele Colegiului Psihologilor din Romania in vederea atestarii profesionale.

Interactiunea dintre formatori, tutori si cursanti este permanenta si adaptata nevoilor de formare si contextului fiecaruia, prin intermediul feedback-urilor constante dintre acestia. Acestea feedback-uri se dau in special la finalul fiecarei sesiuni de evaluare a cunostintelor, precum si in cadrul unor sesiuni individuale de feedback. Toate aceste sesiuni de feedback sunt menite sa stimuleze dezvoltarea profesionala a fiecarui cursant, conform caracteristicilor si contextului personal.

Modul de lucru.

Maniera de lucru propusa de Asociatia ISTT este cea utilizata in toate workshop-urile si programele formative derulate din 2010 pana in prezent si apreciate de participanti, dovada fiind numarul mare de psihologi care au luat parte la evenimentele nationale si internationale organizate constant de catre Asociatia ISTT.

Aceasta maniera se caracterizeaza prin activitati continuu interactive intre formator si participanti, dar si intre participanti, activitati care imbina fluid prezentarile teoretice cu exercitiile practice, prezentari video, jocuri de rol, tehnici experientiale, analize si studii de caz, toate menite sa stimuleze invatarea prin experienta, precum si invatarea bazata pe mecanismele sanatoase, auto-reglatorii ale participantilor.

Temele abordate

 • Abordari actuale in psihoterapia traumei;
 • Relatia psihoterapeutica – factor trans-teoretic al schimbarii mecanismelor psihologice ale persoanei;
 • Mecanismele schimbarii si reducerii disocierii in psihoterapia traumei;
 • Procesul psihoterapeutic – cu copii, adolescenti, adulti;
 • Metode si tehnici de lucru in psihoterapia integrativa a traumei;
 • Psihoterapia de cuplu si de familie;
 • Psihoterapia de grup;
 • Etica in psihoterapie.

Studiu individual – 100 de ore: pregatirea orelor (temelor) de practica, studiul materialelor bibliografice, studiul materialelor video, analiza cazurilor prezentate, lucrul practic cu colegii, transcriptul sedintelor efectuate de catre cursanti sau formatori, practica deliberata, alte activitati de studiu individual, organizate in ritm propriu, cu feedback constant din partea tutorilor de practica si a formatorilor.

Asociatia ISTT are ca valoare si misiune prelucrarea continua a experientelor adverse proprii ale consilierilor si psihoterapeutilor, aceasta fiind conditia de baza a asigurarii unei bune practici profesionale in consiliere si psihoterapie.

 

SUPERVIZARE PROFESIONALA

Asociatia ISTT asigura orele de supervizare profesionala dupa terminarea formarii teoretice pe baza de contract, prin supervizori atestati. Asociatia ISTT sprijina practica clinica supervizata prin programul de asistare psihologica deschis de 10 ani, celor mai buni absolventi ai programului de formare.

Supervizarea va putea fi realizata prin intalniri regulate individuale si/sau intalniri de grup. In cadrul supervizarii, fiecare psihoterapeut practicant sub supervizare va prezenta si urmari cu supervizorul cel putin 10 cazuri cu problematica diferita, dintre care 5 vor fi prezentate sintetic la finalul supervizarii.

 

FORMATORII PROGRAMULUI

 1. DIANA LUCIA VASILE
 2. CRISTINA STERIE
 3. VICTOR BADEA
 4. CĂTĂLIN NEDELCEA
 5. MARIA MAGDALENA MACARENCO
 6. CARMEN RAGEA
 7. CORINA ACRIS
 8. ANATOL REGHINTOVSCHI

TUTORI DE PRACTICA

 1. CARMEN RAGEA
 2. MARIA MAGDALENA MACARENCO
 3. FLORI ANA BUZILA
 4. MONICA LESPEZANU

Asociatia ISTT invita constant la cursurile din programul de formare specialisti din tara si din strainatate care sa contribuie prin experienta lor profesionala la pregatirea cursantilor si la dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipe multidisciplinare.

 

INSCRIEREA IN PROGRAMUL DE FORMARE

Inscrierea se va face pe baza unei solicitari trimise pe e-mail la adresa formarepit@istt.ro la care se adauga (ataseaza) urmatoarele documente:

 1. O scrisoare de intentie in care sa se regaseasca motivatia si disponibilitatea concreta de a participa la formare si de a deveni psihoterapeut in psihoterapia integrativa a traumei (maximum 500 de cuvinte);
 2. O scurta prezentare a unei carti studiate care sa fie relevanta pentru psihologia traumei si care sa abordeze si impactul ei asupra propriei persoane (maximum 500 de cuvinte);
 3. Diploma (adeverinta) de licenta si foaia matricola;
 4. Diploma (adeverința) de master si foaia matricola (daca este cazul);
 5. Atestat de libera practica in psihologie clinica (daca este cazul);
 6. CV actualizat in care sa apara nivelul de cunoastere a limbii engleze;

Inscrierile incep in data de 4 octombrie si se termina in data de 26 noiembrie. Dupa data de 26 noiembrie, persoanele inscrise vor primi un e-mail cu data si ora la care va avea loc interviul de admitere. Acesta se va desfasura in format online, pe platforma ZOOM, in perioada 6-10 decembrie, cu o durata de 15-20 de minute pentru fiecare candidat.

Rezultatul final referitor la admitere va fi comunicat candidatilor in perioada 13-15 decembrie.

Cursurile formarii vor debuta în luna ianuarie 2022.

Numarul de locuri este limitat.

De aceea, vor avea prioritate candidatii care:

 • Au urmat sau urmeaza un master in psihologie clinica, consiliere si/sau psihoterapie;
 • Cunosc bine limba engleza;
 • Au cunostinte temeinice de psihologie clinica, conform nivelului de licenta in psihologie;
 • Au demonstrat discurs coerent si abilitati de studiu in cadrul parcursului academic.

 

INVESTITIA FINANCIARA

Investitia financiara a fiecarui cursant angajat in formarea teoretica si practica in psihoterapia integrativa a traumei este de 3300 euro. Plata este esalonata in 3 transe de 1100 euro, pe baza facturii eliberate de ISTT, la fiecare 6 luni dupa admiterea in formare.

Pentru absolventii masterului in Psihotraumatologie si Asistare Psihologica (Psihologia Traumei), costul este redus la 2000 euro, cu plata esalonata in 2 transe de 1000 euro, pe baza facturii eliberate de ISTT, la fiecare 6 luni dupa admiterea in formare.

Dezvoltarea personala si supervizarea au costuri separate, in conformitate cu alegerile si ritmul fiecarui cursant.

 

Va felicitam pentru intentia de a participa la programul de formare in Psihoterapia Integrativa a Traumei, va multumim si asteptam cu nerabdare sa ne cunoastem!

Asociatia ISTT

Parteneri

Din dorinta de a oferi servicii de calitate, am dezvoltat parteneriate importante cu companii de incredere din Romania.

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne