Comunicat presa ISTT 31/08/2017
 /  Comunicate de presa

Comunicat de presa ISTT - 31/08/2017

Psihologul va avea în sfârșit un cuvânt de spus în evaluarea traumei victimelor accidentelor

Știați că dreptul la integritate psihică este garantat, atât de tratatele internaționale privind drepturile omului, cât și de Constituția României? Pare un lucru firesc și parcă de la sine înțeles. Cu toate acestea, primul act normativ din România care realizează o diferențiere clară între integritatea fizică și cea psihică, arătând că evaluarea acestora se face diferit, este legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA.

În conformitate cu acest act normativ, „stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic”. Astfel în cadrul procedurii amiabile de stabilire a despăgubirilor (între asigurator și victimă), „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciată poate aduce documente în dovedirea acestora”.

Așadar specialiștii în psihotraumatologie sunt de acum chemați să se pronunțe și să evalueze  starea victimei și din perspectiva integrității psihice, iar această evaluare este obligatorie. Astfel evaluarea psihologică ocupă locul care i se cuvine în determinarea  întinderii și particularităților unei traume, fiind clar diferențiată de evaluarea fizică, medicală. Introducerea evaluării psihologice ca element probator esențial și distinct de evaluarea medico-legală, în conturarea gravității traumelor, constituie un important pas înainte ṣi totodată o reală garanție în respectarea dreptului fundamental la integritate psihică.

În plus, tot în acest an, garantul justiției din România, Consiliul Superior al Magistraturii, a arătat printr-o decizie luată în unanimitate, în urma unui memoriu înaintat de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, că susține accesul liber la justiție al persoanelor vătămate în accidente. Din scrisoarea de răspuns adresată domnului Radu-Cătălin Condescu,  în urmă analizei în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, „s-a hotărât sesizarea ministrului Justiției cu propunere de modificare a OUG privind taxele judiciare de timbru, în sensul că cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/ sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru.”

Dincolo de aspectul juridic și de respectarea dreptului victimelor de a avea acces gratuit la justiție, răspunsul CSM mai punctează și un alt aspect: prin formula „integritate fizică și/sau psihică” se recunoaște dreptul victimei de a beneficia de compensații materiale chiar și atunci când daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodată și introducerea evaluării psihologice în stabilirea compensațiilor materiale/morale – fapt care reprezintă o premieră așteptată deopotrivă de victime, dar și de către specialiști. De această nouă abordare juridică ar putea beneficia nu doar cei afectați de accidente rutiere, ci și victimele accidentelor de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip.

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT) salută atât modificarea legii RCA, cât și inițiativa Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație privind modificarea articolului 29 din OUG nr 80/2013, apreciind totodată deschiderea de care a dat dovadă Consiliul Superior al Magistraturii în evaluarea acesteia. În ceea ce privește importanța unei asemenea modificări legislative, psihologul Diana Vasile, președinta ISTT, precizează: „În traumatizare lucrurile se întâmplă în cascadă, ce e rănit acum până ajunge să se vindece mai produce o altă rană, un nou stres. Traumatizarea în urma accidentelor duce la pierderea energiei psihice, care la rândul ei generează insomnie, depresie, dificultăți de atenție și memorie, dificultăți de relaționare în familie sau la locul de muncă – iar în unele cazuri se poate ajunge la pierderea locului de muncă, la divorț. Ne pare bine că în sfârșit consecințele psihologice ale traumatizării fizice sunt luate în considerare și că victimele pot beneficia de evaluări complete. Mai mult, susținem cu convingere necesitatea ca victimele să fie evaluate și susținute psihologic mult timp după accident, datorită caracterului dinamic al procesului de evoluție post-traumatică. Această modificare legislativă este un prim pas pentru stabilirea unor standarde de bună practică privind evaluarea victimelor accidentelor și agresiunilor în general”.

La rândul său, Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, speră ca includerea evaluării psihologice în stabilirea întinderii traumelor și implicit a despăgubirilor aferente să reprezinte un început în realizarea unei susțineri corecte și complete a victimelor în valorificarea drepturilor fundamentale afectate.

V-ați gândit vreodată că impactul unui accident asupra unei persoane are, ca și icebergul, o parte vizibilă și o alta mult mai mare, ascunsă în adâncuri?

AVAC România este o asociație neguvernamentală, fondată în decembrie 2000, fiind alături de autoritățile centrale și locale cu responsabilități în prevenirea și combaterea accidentelor de circulație, dar și lângă victimele accidentelor de circulație și familiile lor, oferind asistență profesională, juridică, psihologică, socială, pentru atenuarea urmărilor grave ale evenimentelor rutiere.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), înființat în anul 2010, sub egida Asociației Române de Terapii Scurte și Consultanță Orientată pe Resurse și Soluții, este o asociație profesională interdisciplinară, non-guvernamentală, cu o echipă de profesioniști entuziaști, onești și dedicați.

Comunicat de presa ISTT - 27/01/2017

Curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative, in premiera in Romania

Ce putem face când ni se spune ca nu mai e nimic de facut?
Potrivit statisticilor, anual, in cabinetele medicilor si in spitalele din România, nu mai putin de 150.000 de pacienti ajung in situatia de a nu mai raspunde la tratament. Atât ei, familiile si apropiatii lor, cât si personalul care ii ingrijeste se gasesc fata in fata cu o realitate crunta, socanta, dureroasa, traumatizanta. Pentru ca, in asemenea imprejurari, suferinta nu-i iarta nici pe cei care ii sunt doar martori. Dimpotriva. Astfel, numarul real al persoanelor afectate depaseste cu mult 150.000 pe an. Dincolo de cifre sunt oameni. Ce putem face pentru acesti oameni carora li s-a spus ca, din punct de vedere al tratarii ori al ameliorarii simptomelor, nu se mai poate face nimic?
Dupa sase luni de efort sustinut, echipa Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este astazi in masura sa ofere un raspuns concret la aceasta intrebare. Patru psihologi ISTT au elaborat si au finalizat prima curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative din România. Acest proiect, acum concretizat intr-un adevarat manual de specialitate, a fost realizat in colaborare cu Fundatia ”Bucuria ajutorului” si cu Centrul de ingrijiri paliative ”Sfântul Nectarie” din Bucuresti si se adreseaza tuturor persoanelor implicate in sustinerea pacientilor cu boli in faze terminale: rude si apropiati, psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti, voluntari.
Pentru o si mai clara intelegere a necesitatii acestei curricule, pe care putine tari din Europa o detin, este important sa precizam ca ingrijirea paliativa se aplica in urmatoarele situatii: in bolile netransmisibile cronice cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare obstructive cornice, insuficienta renala, bolile hepatice cornice, scleroza multipla, boala Parkinson, artrita reumatoida, bolile neurologice, boala Alzheimer si alte demente, malformatiile congenitale, boli infectioase ca HIV/SIDA si tuberculoza rezistenta la medicamente.
Pentru sustinerea si ingrijirea celor aflati in nevoie, colegele noastre – Diana Vasile, presedintele ISTT, Carmen Ragea, vicepresedintele ISTT, si psihologii Luxita Bara si Florentina Nicolescu, specialisti ISTT – au elaborat aceasta curricula. Pe baza ei, ISTT si colaboratorii sai, organizeaza vineri, 27 ianuarie, intre orele 10:00 si 12:00, un curs introductiv. Va asteptam la Centrul de ingrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Strada Iancu Capitanu nr. 24, sectorul 2, Bucuresti (cu acces din Strada General Dimitrie Salmen nr. 14).
Participarea la acest prim curs este gratuita, in limita locurilor disponibile. Pentru a va putea inscrie, va rugam sa trimiteti o solicitare la adresa de e-mail workshop@istt.ro.
Este important sa mai stiti ca Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste ingrijirea paliativa ,,ca fiind o abordare menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor (adulti si copii) si a familiilor acestora, atunci când se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul corect al durerii si al altor probleme fizice, psihosociale sau spirituale”. Cursul organizat pentru prima data in România va va ghida nu doar spre o mai buna intelegere a situatiei in care se afla bolnavii in faza terminala, dar si inspre o clarificare a trairilor pe care le experimenteaza persoanele din jurul acestora.

”Partea aplicativa a acestui curs pe care il vom oferi se refera la maniera de relationare eficienta cu un bolnav aflat in suferinta, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaste realitatea asa cum noi o stim, si cu care relationarea evident ca este mult diferita. Al doilea lucru pe care cursul nostru si-l propune este sa dezvolte aceasta relationare in interiorul echipei de ingrijire, pentru ca fiecare membru depinde de celalalt, or aceasta interdependenta trebuie fluidizata. Intelegerea aspectelor psihologice in relationare noi o consideram fundamentala. Și poate ca cel mai important aspect pe care ISTT si-l propune este insanatosirea relatiilor umane, pe care suferinta le afecteaza in mod consistent. Noi ca psihologi venim in intâmpinarea nu doar a bolnavilor, ci si a tuturor celor aflati in jurul lor: familia si tot personalul dintr-un hospice. Bineinteles ca fiecare dintre oamenii acestia din jurul bolnavilor pot suferi in primul rând prin faptul ca sunt martori la ceea ce se intâmpla cu persoana respectiva. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicarianta, este necesar de luat in calcul de catre fiecare specialist din domeniul acesta. De aceea noi ne propunem prin aceste cursuri sa facilitam intelegerea aspectelor emotionale, aspectelor relationale, aspectelor de grup, pe care suferinta emotionala si suferinta fizica le aduc in viata noastra”. Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, presedintele ISTT

Acest proiect a fost initiat de Adriana Caruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative ”Sfântul Nectarie” din Bucuresti. Aici va fi implementata in premiera curricula de consiliere psihologica. Centrul a fost construit pe baza unui proiect de finantare din partea Ambasadei Elvetiei, cu sprijinul Primariei Sectorului 2 si al Fundatiei ,,Hilfsverein Nymphenburg” din Germania. Anul acesta, centrul implineste a 10 ani de activitate si a oferit servicii de ingrijiri paliative pentru un numar de 2.500 pacienti.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala , care a fost infiintata in 2010 si este singura institutie din România care se preocupa de promovarea si dezvoltarea domeniului intelegerii si ameliorarii traumatizarii psihice. Echipa sa este formata din specialisti in psihologie care se ocupa de prevenirea experientelor traumatizante si lucreaza cu persoane traumatizate.
Asistarea psihologica, consilierea psihologica si psihoterapia traumei au ca scop limitarea suferintei fizice si psihice, limitarea si diminuarea perturbarilor psihice generate de traversarea experientelor inalt stresante si traumatizante, recuperarea energiei vitale si a echilibrului psihosocial. De asemenea, ISTT organizeaza numeroase activitati dedicate si educatiei si formarii de specialisti pentru toate domeniile in care traumatizarea psihica si fizica exista sau poate exista. De aceea, ISTT acorda o atentie speciala domeniului ingrijirilor paliative care presupune din partea celor care lucreaza o solida cunoastere a suferintei umane si a modalitatilor ei de manifestare, precum si a strategiilor de gestionare a acestora.
Pentru ISTT acest proiect reprezinta un nou pas in promovarea cunostintelor stiintifice despre abordarea traumelor psihice, dupa organizarea a trei conferinte profesionale cu participari internationale, initierea unui master la Universitatea din Bucuresti in domeniul psihotraumatologiei in anul 2013, derularea proiectului de asistare psihologica dedicat celor aflati in momente de suferinta sau in situatii de criza si a numeroase proiecte pentru publicul larg, cu scopul informarii corecte despre dezvoltarea umana si suferinta psihica, toate reunite sub denumirea de ”Fii Bine cu Tine!

Va multumim si va asteptam pe 27 ianuarie la primul curs bazat pe curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative!
*Va reamintim ca pentru a va putea inscrie e necesar sa trimiteti un e-mail la adresa: workshop@istt.ro

Echipa ISTT si Fundatia ”Bucuria ajutorului”

Ingrijiri paliative

Incepand din acest an, Romania se inscrie in randul celor doar cateva tari care au elaborat o curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Aproape 150.000 de persoane au nevoie anual de ingrijiri paiative in tara noastra. Este vorba despre pacienti care nu mai raspund la tratamentele medicale. Scopul acestui demers este un mai bun control al durerii fizice si psihice si un grad de depresie mai scazut pentru persoanele aflate in nevoie, ceea ce duce la o calitate mult mai buna a vietii pacientilor si ingrijitorilor acestora.
Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei a fost cooptat in acest proiect de initiatoarea lui – Adriana Caruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” din Bucuresti. Aici se va si implementa curricula, de catre de Fundatia “Bucuria Ajutorului” si ISTT, alaturi de Academia Europeana de Ingrijiri Paliative.
Suntem bucurosi sa anuntam ca, dupa sase luni de efort intens al acestei echipe, curricula este gata. In plus, am stabilit deja detaliile organizarii primului curs pentru instruirea specialistilor pe baza curriculei care a fost elaborata de Diana Vasile, presedintele ISTT, Carmen Ragea, vice­presedintele ISTT, si psihologii Luxita Bara si Florentina Nicolescu, specialisti ISTT. Cursul se adreseaza intregii echipe care lucreaza in domeniul ingrijirilor paliative: psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti, membrii familiei pacientului, apartinatori, voluntarisi se va desfasura la sediul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” sau la sediul ISTT. De altfel, cursantii vor avea ocazia sa faca stagiile practice in acest centru care implineste anul acesta zece ani de activitate si care a oferit, in acest interval, servicii de ingrijiri paliative pentru 2.500 de pacienti.
Cursul introductiv va avea loc vineri, 27 ianuarie, intre orele 10:00 si 12:00, la sediul Fundatiei ”Bucuria ajutorului” din
Strada Iancu Capitanu nr. 24, sectorul 2, Bucuresti (cu acces din Strada General Dimitrie Salmen nr. 14). Participarea la acest prim curs este gratuita, in limita locurilor disponibile. Pentru a va putea inscrie, va rugam sa trimiteti o solicitare la adresa de e-mail workshop@istt.ro.

“Institutul isi propune sa amelioreze suferinta psihica si sa ajute oamenii sa intelega cum sa o gestioneze, cum o identifica, pentru ca nu intodeauna este usor de identificat modul in care noi suferim, si mai ales cum putem sa ducem o viata de calitate in prezenta ei, mai ales atunci cand nu putem sa o amelioram, sa o eliminam. De aceea, in momentul in care doamna Adriana Caruntu a prezentat punctul dansei de vedere si proiectul dansei, evident ca am fost foarte bucurosi sa contribuim, mai ales ca experienta noastra era deja de sase ani in domeniul cursurilor si pregatirii de specialitate pe partea noastra de specialisti in psihologie, asistenta sociala, medicina. Si atunci, era exact ceea ce urma sa dezvoltam si noi.
Noi ca psihologi venim in intampinarea nu doar a bolnavilor, ci si a tuturor celor aflati in jurul lor: familia si tot personalul dintr-un hospice. Bineinteles ca fiecare dintre oamenii acestia din jurul bolnavilor pot suferi in primul rand prin faptul ca sunt martori la ceea ce se intampla cu persoana respectiva. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicarianta, este necesar de luat in calcul de catre fiecare specialist din domeniul acesta. De aceea noi ne propunem prin aceste cursuri sa facilitam intelegerea aspectelor emotionale, aspectelor relationale aspectelor de grup pe care suferinta emotionala si suferinta fizica le aduc in viata noastra.
Partea aplicativa a cursurilor pe care le vom oferi se refera la maniera de relationare eficienta cu un bolnav aflat in suferinta, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaste realitatea, asa cum noi o stim, si cu care relationarea evident ca este mult diferita. Al doilea lucru pe care cursul nostru si-l propune este sa dezvolte aceasta relationare in interiorul echipei, pentru ca fiecare membru depinde de celalalt, or aceasta interdependenta trebuie fluidizata un pic. Intelegerea aspectelor psihologice in relationare noi o consideram fundamentala. Si poate ca cel mai important aspect pe care ISTT si-l propune este insanatosirea relatiilor umane, pentru ca suferinta afecteaza in mod consistent relationarea umana.” Diana Vasile, presedintele ISTT

“Proiectul este important la nivel national, dar si international, avand in vedere faptul ca putine tari detin o curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Intocmirea curriculei s-a bazat initial pe un studiu de cercetare pentru a identifica tarile care au o curricula psihologica de ingrijiri paliative, apoi au fost traduse materiale de specialitate din Germania, Marea Britanie, Canada si Academia Europeana de Ingrijiri Paliative. Au fost incluse materiale de specialitate obtinute in baza practicii efectuate de mine in anul 2016 la Spitalul Universitar din Geneva – Bellerive, Elvetia, precum si a studiilor la Academia “St. Christopher” din Londra, Marea Britanie, din Germania si Polonia”. Adriana Caruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie”

Parteneri

Din dorinta de a oferi servicii de calitate, am dezvoltat parteneriate importante cu companii de incredere din Romania.


Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.