ISTT is loading!
Curs de formare, bazat pe prima curricula de consiliere psihologica in...
 /   / Curs de formare, bazat pe prima curricula de consiliere psihologica in...

Curs de formare, bazat pe prima curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative din Romania

Ce putem face cand ni se spune ca nu mai e nimic de facut?

Potrivit statisticilor, anual, in cabinetele medicilor si in spitalele din Romania, nu mai putin de 150.000 de pacienti ajung in situatia de a nu mai raspunde la tratament. Atat ei, familiile si apropiatii lor, cat si personalul care ii ingrijeste se gasesc fata in fata cu o realitate crunta, socanta, dureroasa, traumatizanta. Pentru ca, in asemenea imprejurari, suferinta nu-i iarta nici pe cei care ii sunt doar martori. Dimpotriva. Astfel, numarul real al persoanelor afectate depaseste cu mult 150.000 pe an. Dincolo de cifre sunt oameni. Ce putem face pentru acesti oameni carora li s-a spus ca, din punct de vedere al tratarii ori al ameliorarii simptomelor, nu se mai poate face nimic?

Dupa sase luni de efort sustinut, echipa Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este in masura sa ofere un raspuns concret la aceasta intrebare. Patru psihologi ISTT au elaborat si au finalizat prima curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative din Romania. Acest proiect, acum concretizat intr-un adevarat manual de specialitate, a fost realizat in colaborare cu Fundatia ”Bucuria ajutorului” si cu Centrul de ingrijiri paliative ”Sfantul Nectarie” din Bucuresti si se adreseaza tuturor persoanelor implicate in sustinerea pacientilor cu boli in faze terminale: rude si apropiati, psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti, voluntari.

Pentru o si mai clara intelegere a necesitatii acestei curricule, pe care putine tari din Europa o detin, este important sa precizam ca ingrijirea paliativa se aplica in urmatoarele situatii: in bolile netransmisibile cronice cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare obstructive cornice, insuficienta renala, bolile hepatice cornice, scleroza multipla, boala Parkinson, artrita reumatoida, bolile neurologice, boala Alzheimer si alte demente, malformatiile congenitale, boli infectioase ca HIV/SIDA si tuberculoza rezistenta la medicamente. Pentru sustinerea si ingrijirea celor aflati in nevoie, colegele noastre –  Diana Vasile, presedintele ISTT, Carmen Ragea, vicepresedintele ISTT, si psihologii Luxita Bara si Florentina Nicolescu, specialisti ISTT – au elaborat aceasta curricula. Pe baza ei, ISTT si colaboratorii sai, au organizat vineri, 27 ianuarie, un curs introductiv.

Este important sa mai stiti ca Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste ingrijirea paliativa ,,ca fiind o abordare menita sa amelioreze calitatea vietii pacientilor (adulti si copii) si a familiilor acestora, atunci cand se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul corect al durerii si al altor probleme fizice, psihosociale sau spirituale”. Cursul organizat pentru prima data in Romania va va ghida nu doar spre o mai buna intelegere a situatiei in care se afla bolnavii in faza terminala, dar si inspre o clarificare a trairilor pe care le experimenteaza persoanele din jurul acestora.

”Partea aplicativa a acestui curs pe care il vom oferi se refera la maniera de relationare eficienta cu un bolnav aflat in suferinta, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaste realitatea asa cum noi o stim, si cu care relationarea evident ca este mult diferita. Al doilea lucru pe care cursul nostru si-l propune este sa dezvolte aceasta relationare in interiorul echipei de ingrijire, pentru ca fiecare membru depinde de celalalt, or aceasta interdependenta trebuie fluidizata.

Intelegerea aspectelor psihologice in relationare noi o consideram fundamentala. Si poate ca cel mai important aspect pe care ISTT si-l propune este insanatosirea relatiilor umane, pe care suferinta le afecteaza in mod consistent. 

Noi ca psihologi venim in intampinarea nu doar a bolnavilor, ci si a tuturor celor aflati in jurul lor: familia si tot personalul dintr-un hospice.

Bineinteles ca fiecare dintre oamenii acestia din jurul bolnavilor pot suferi in primul rand prin faptul ca sunt martori la ceea ce se intampla cu persoana respectiva. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicarianta, este necesar de luat in calcul de catre fiecare specialist din domeniul acesta.

De aceea, noi ne propunem prin aceste cursuri sa facilitam intelegerea aspectelor emotionale, aspectelor relationale, aspectelor de grup, pe care suferinta emotionala si suferinta fizica le aduc in viata noastra”. Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, presedintele ISTT

Acest proiect a fost initiat de Adriana Caruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative ”Sfantul Nectarie” din Bucuresti. Aici va fi implementata in premiera curricula de consiliere psihologica. Centrul a fost construit pe baza unui proiect de finantare din partea Ambasadei Elvetiei, cu sprijinul Primariei Sectorului 2 si al Fundatiei ,,Hilfsverein Nymphenburg” din Germania. Anul acesta, centrul implineste a 10 ani de activitate si a oferit servicii de ingrijiri paliative pentru un numar de 2.500 pacienti.

La cursul introductiv, care s-a desfasurat la 27 ianuarie 2017, Diana Vasile a anuntat care sunt pasii pe care ne-am propus sa-i facem mai departe: finalizarea unui manual de consiliere psihologica in ingrijiri paliative si cursul propriu-zis, care va avea, cel mai probabil, cinci module. Este important sa va transmitem ca facem eforturi pentru a gasi sustinere, finantare, in asa fel incat acest curs sa fie gratuit. Abia dupa ce aceste detalii care tin de organizare vor fi stabilite, vom fi in masura sa anuntam si datele desfasurarii cursului.
Pentru ca specificul ISTT este sa invitam la dialog si la perfectionare continua, intalnirea noastra de vineri s-a bazat pe aceste coordonate. Demersul nostru se adreseaza atat familiilor, apropiatilor, cat si echipei multidisciplinare, asa ca am primit bucurosi sugestii direct de la acestia atunci cand i-am rugat sa ne spuna care sunt nevoile si asteptarile in ceea ce priveste organizarea si structura cursului.
Le multumim tuturor celor care s-au implicat si ne-au sprijinit! Celor aflati in sala, celor care nu au ajuns la cursul introductiv, dar vor sa se inscrie!
Multumim celor de la Tipografia Tipro pentru rabdare si pentru promptitudine!
Le multumim, de asemenea, celor care doresc sa fie alaturi de noi de acum incolo!

Echipa ISTT si Fundatia ”Bucuria Ajutorului”

Urmariti Calendarul Evenimentelor aici si paginile noastre de Facebook https://www.facebook.com/IsttTratamentulTraumei/ si https://www.facebook.com/fiibinecutine/  pentru a afla detalii despre cursul de consiliere psihologica in ingrijiri paliative.

Project details

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne