Training de formare continua in Psihoterapia centrata pe trauma, prin Metoda Intentiei
Suntem bucurosi sa va anuntam ca demaram inscrierile pentru un nou training de formare continua in psihoterapia centrata pe trauma, utilizand Metoda Intentiei.
Ce este psihoterapia centrata pe trauma?
Psihoterapia centrata pe trauma reprezinta o abordare de tratament pentru persoanele care au traversat experiente adverse si se confrunta in prezent cu diferite dificultati in a-si manifesta si gestiona emotiile, corpul, relatiile cu persoanele dragi, planurile de viata etc. Psihoterapia traumei cuprinde mai multe componente, printre care psihoeducatia despre teoria traumei, dezvoltarea abilitatilor de autoreglare emotionala, abilitatilor cognitive de coping si procesarea emotionala, cognitiva si somatica a experientelor traumatice. Experienta traumatica produce nu doar suferinta psihica ce este necesar a fi reglata, ci, mai ales, credinte si mecanisme de adaptare negative, disfunctionale in majoritatea ariilor de viata ale persoanei. De aceea, reglarea trairilor traumatice si clarificarea functionarii proprii sunt esentiale in recuperarea sanatatii fizice si psihice.
Ce este Metoda Intentiei?
Metoda Intentiei a fost dezvoltata de catre psihoterapeutul german Franz Ruppert inspirat de munca lui Bert Hellinger in constelatiile de familie. Franz Rupert a folost insa teoriile psihologice de functionare ale psihicului uman si a elaborat aceasta maniera de interventie terapeutica destinata ameliorarii functionarii psihicului uman, cu eficienta resimtita de mii de participanti din intreaga lume. Franz Ruppert si-a bazat Metoda Intentiei pe Teoria Psihotraumei Orientata spre Identitate (IoPT), pe care a dezvoltat-o in ultimii 30 de ani, avand ca punct de plecare teoria atasamentului si teoria traumei.
Prin intermediul Metodei Intentiei avem acces la aspecte mai putin constiente ale psihicului nostru, putem vedea si intelege mai clar mecanismele care genereaza simptomele care ne perturba, conflictele noastre interioare si interpersonale, precum si partea functionala si sanatoasa a psihicului nostru. Unicitatea contributiei lui Franz Ruppert consta in modul de analiza si abordare a traumelor de relatie si a celor timpurii (inclusiv a celor din perioada intrauterina), care deseori stau la baza disfunctionalitatilor noastre emotionale si fizice din prezent.
Clarificand aceste aspecte, dobandim un nivel superior de intelegere empatica si de reglaj psihic, ce contribuie la cresterea nivelului nostru de autonomie si sanatate.
Asemanari si deosebiri intre Metoda Intentiei si Constelatiile Sistemice de Familie.
Aceste metode au in comun Tehnica Rezonantei, cu ajutorul careia putem sa empatizam cu celalalt si putem sa intelegem prin ce trece. Important este insa cum si in ce scop folosim informatile dobandite astfel.
Ceea ce le deosebeste este modul de lucru si teoria pe care se bazeaza si in functie de care se ofera feedback din partea facilitatorului.
Constelatiile familiale folosesc teoria sistemica si isi concentreaza atentia si interventia asupra incurcaturilor trans-generationale, dinamicii familiale si legilor sau „ordinelor” sistemului familial, iar membrii unei familii sunt supusi si trebuie sa se supuna acestei „autoritati” sau „constiinte familiale”.
Metoda Intentiei foloseste teoriile dezvoltarii psihicului uman si se focuseaza pe experienta traumatica a persoanei si pe consecintele istoricului de trauma asupra dezvoltarii sale psihoemotionale si sexuale, a dezvoltarii identitatii personale cu scopul restabilirii echilibrului, homeostaziei personale, iar autonomia este varful dezvoltarii sanatoase. Focusul interventiei este pe persoana care lucreaza si pe stimularea capacitatilor sale psihice, tinand cont de biografia sa traumatica. Franz Ruppert considera ca incercarea de a vindeca sistemul de familie reprezinta o credinta iluzorie care nu ajuta cu adevarat reglarea suferintei traumatice individuale.
Care sunt obiectivele trainingului?
- Prezentarea informatiilor esentiale intelegerii sistemului psihic uman, a dezvoltarii acestuia, a traumei psihice si a modului in care traumatizarea are impact asupra dezvoltarii identitatii psihoemotionale si sexuale;
- Prezentarea Teoriei Psihotraumei Orientata spre Identitate, a Teoriilor Disocierii si a Teoriei Atasamentului;
- Intelegerea conceptelor fundamentale: stres, trauma psihica, disociere, atasament; dezvoltarea autonomiei;
- Clasificarea tipurilor de trauma; manifestarile specifice fiecarui tip de trauma;
- Familiarizarea participantilor cu Metoda Intentiei, precum si formarea deprinderilor si abilitatilor de lucru cu aceasta metoda.
Cine sunt trainerii?
DIANA VASILE – membru fondator si presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, psiholog clinician si psihoterapeut principal, doctor in psihologie. Diana Vasile este psihoterapeut cu o vasta experienta practica si recunoscuta pentru eficienta interventiilor sale. De asemenea, este actualmente cadru didactic la Universitatea din Bucuresti, cu o experienta didactica indelungata, predand cursuri de psihologia cuplului si familiei si psihoterapie inca din anul 2000. Interesul sau se centreaza pe reechilibrarea psihica si pe dezvoltarea personala a celor care au trait experiente stresante si traumatizante, indeosebi in aria relatiilor semnificative. In ultimii zece ani a obtinut o intelegere profunda si o imbinare originala a psihotraumatologiei, a teoriilor referitoare la relatii si familie, terapiile scurte si Metoda Intentiei. Colaboreaza strans cu prof. Franz Ruppert din 2010, fiind unul dintre autorii volumului coordonat de Franz Ruppert si Harald Banzhaf, „Mein Korper, mein Trauma, mein Ich”, carte tradusa in limba romana sub cu titlul „Corpul meu, trauma mea, eul meu” (Editura Trei). Diana Vasile este autoarea unor carti de specialitate foarte apreciate in mediul academic, dintre care cele mai importante sunt „Introducere in psihologia familiei si psihosexologie”, „Traumele familiale si resursele compensatorii” si co-autor al volumului „Tratat de rezilienta asistata”.
Diana este recunoscuta pentru prelegerile si workshop-urile din cadrul conferintelor, congreselor publice si de specialitate pe care le sustine atat in Romania, cat si in alte tari, precum Germania, Singapore, Australia si Canada.
MARIA-MAGDALENA MACARENCO este psiholog clinician principal, supervizor si formator, doctor in psihologie, cu o experienta de 20 ani in domeniul clinic. Este specializata in psihologia si terapia traumei psihologice, iar din 2013 sustine cursuri de formare continua in domeniul psihotraumatologiei si workshop-uri cu Metoda Intentiei. Intalnirea cu prof. Franz Ruppert in 2012 a fost decisiva pentru schimbarea viziunii sale asupra psihicului uman si pentru intelegerea traumei psihologice. A urmat trainingul de formare in Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) cu prof. Richard Mitchell (UK, 2012-2013), formarea in Psihotraumatologie Multigenerationala (2013-2015) si in Psihoterapie Orientata pe Identitate (2015-2017) cu prof. Franz Ruppert in cadrul Institutului pentru Terapia Traumei din Oslo, Norvegia. De asemenea, a continuat formarea in Metoda Intentiei la Bucuresti, in cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) cu prof. Ruppert, Diana Vasile si Marta Thorsheim (2015-2017). Este formator in cadrul ISTT, iar domeniile sale de interes profesional includ tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea complexa de stres posttraumatic, disociere, experiente adverse din copilarie, bolile autoimune si psihoterapia orientata pe trauma.
CARMEN RAGEA – membru fondator si vicepresedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei. Consilier psihologic si psihoterapeut principal, detine o experienta vasta in practica privata de peste 15 ani. Este specializata in psihotraumatologie, psihoterapie experientiala si psihoterapii scurte colaborative orientate pe resurse si solutii. Experienta profesionala si personala de lucru cu Metoda Constelatiilor Familiale a debutat in anul 2006. Incepand din anul 2010, participarea la workshop-urile sustinute de prof. Franz Ruppert, procesul individual de lucru cu Metoda Intentiei i-au deschis perspective noi in abordarea psihicului uman si psihoterapia traumei. A continuat specializarea urmand trainingul de formare in Metoda Intentiei si participand la Congresele Internationale organizate la Munchen de prof. Franz Ruppert. Este trainer si supervizor in cadrul cursului de formare continua de dezvoltare personala si profesionala in psihotraumatologie prin Metoda Intentiei.
Cui se adreseaza trainingul?
Trainingul se adreseaza absolventilor licentiati in psihologie si medicina, psihoterapeutilor si psihologilor clinicieni care au o minima experienta personala de lucru in terapia individuala sau de grup cu Metoda Intentiei. De asemenea, participarea la acest program de formare este conditionata de initierea si/sau continuarea unui proces de psihoterapie individuala.
Care sunt etapele trainingului?
Programul se desfasoara in doua etape :
Etapa 1 – TEORIA SI PRACTICA
Etapa 2 – SUPERVIZARE
Cat dureaza si cum se desfasoara trainingul?
Etapa 1 – TEORIA SI PRACTICA contine un numar de 7 module. Fiecare modul include o scurta prezentare teoretica si sesiuni de lucru practice cu Metoda Intentiei facilitate de formatorii trainingului. Fiecare sesiune de lucru este urmata de discutii care faciliteaza integrarea teoriei cu practica metodei.
In cadrul modulelor sunt abordate urmatoarele teme:
- Sanatate si traumatizare psihica;
- Tipuri de traume; Trauma de identitate
- Trauma de iubire
- Trauma sexuala
- Dinamica victima – agresor
- Factorii de risc psihologici in etiologia bolilor fizice si psihice;
- Ameliorarea functionarii si cresterea calitatii vietii prin Metoda Intentiei.
Cele 7 module de teorie si practica sunt distribuite pe o perioada de 2 ani. Modulele sunt organizate regulat, timp de 3 zile, la final de saptamana (vineri – duminica).
Etapa a 2-a – SUPERVIZAREA urmeaza dupa finalizarea etapei 1 de teorie si practica. Supervizarea este organizata si se desfasoara cu regularitate in minim 4 intalniri de grup cu formatorii. In cadrul grupului de supervizare, fiecare cursant va facilita cel putin 2 sesiuni de lucru cu Metoda Intentiei.
La finalul supervizarii, cursantul obtine un certificat de absolvire al trainingului, eliberat de ISTT, fara credite din partea COPSI.
Toate modulele din etapele 1 si 2 (teorie, practica, supervizare) se desfasoara in sala sau online – NU hibrid! Organizarea va fi anuntata participantilor cat mai din vreme, in functie de conditiile de lucru si evolutia politicilor de sanatate. De aceea, organizatorii isi rezerva dreptul de a face modificari in programul trainingului, dar nu in structura sa.
Cum ma inscriu la training?
Inscrierea se va face pe baza unei solicitari trimise pe e-mail la adresa workshop@istt.ro la care se ataseaza in format continuu PDF urmatoarele documente:
- Scrisoare de intentie in care sa se regaseasca motivatia si disponibilitatea concreta de a participa la acest training, inclusiv experienta personala de lucru cu Metoda Intentiei – maximum 500 de cuvinte;
- Lista conferintelor, workshop-urilor si/sau a grupurilor, la care ati participat, inclusiv cele care au avut abordarea IoPT, mentionand numele trainerului sau facilitatorului;
- Diploma de licenta in psihologie sau medicina si foaia matricola;
- Atestat de libera practica in psihologie clinica si/sau psihoterapie (pentru psihologi);
- Adeverinta de la psihoterapeutul cu care se lucreaza sau s-a lucrat ca functionarea psihicului este stabila si are capacitate buna de procesare a amintirilor traumatice.
- CV actualizat.
Acceptul la training se va face exclusiv pe baza analizei dosarului, iar rezultatele se vor da in maxim 5 zile lucratoare de la finalizarea inscrierilor.
Inscrierile incep la data de 19 decembrie 2022 si se termina la data de 20 ianuarie 2023.
Dupa data de 15 ianuarie persoanele inscrise vor primi un e-mail cu detaliile contractuale.
Trainingul va debuta in luna februarie 2023 (weekendul 10-12 februarie).
Numarul de locuri este limitat – 25.
Care sunt costurile si facilitatile pentru training?
Costul fiecarui modul din cadrul trainingului este de 950 lei. Astfel:
- Costul total al etapei 1 – 7 module – 6650 LEI
- Costul total el etapei 2 – 4 module – 3800 LEI
Posibilitatile si facilitatile pentru plata in baza contractului incheiat inaintea inceperii trainingului cu fiecare participant sunt urmatoarele:
- Plata modulara (7 rate)
- Plata a jumatate din etapa 1 – reducere 5% (6317,50 LEI)
- Plata integrala a etapei 1 – reducere 10% (5985 LEI)
- Plata integrala a etapei 2 – reducere 5% (cost total 3610 LEI)
In functie de varianta aleasa de participant, plata va fi achitata cu 7 zile lucratoare inaintea primei zile a modului. In situatia achitarii anticipate, platile se vor face inaintea modului 1 si a modulului 4.
Urmariti Calendarul Evenimentelor aici si paginile noastre de Facebook https://www.facebook.com/IsttTratamentulTraumei/ si https://www.facebook.com/fiibinecutine/ pentru a afla detalii despre training-urile pe care le organizeaza ISTT.