ISTT is loading!
Comunicat de presa – Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei
 /   / Comunicat de presa – Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei

Comunicat de presa – Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei organizeaza cea de-a treia editie a Conferintei Internationale de Psihotraumatologie, cu tema: ‘Trauma psihica, intre cunoasterea stiintifica si arta abordarii’.

Cea mai importanta manifestare stiintifica a anului si cel mai amplu eveniment din România dedicat domeniului psihotraumatologiei va avea loc la sediul Facultatii de Psihologie si Știintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti (Șoseaua Panduri nr. 90), in zilele de 3 si 4 octombrie 2015.

Conferinta se adreseaza cu precadere specialistilor in sanatate mintala (psihologie clinica, psihoterapie, consiliere, psihiatrie) si practicienilor care lucreaza in mod curent cu persoane cu trauma (medici, asistenti medicali, cadre militare si din politie, mediatori etc), dar si celor aflati la inceputul parcursului profesional, interesati de psihotraumatologie si de modalitati de lucru specifice pentru eliberarea resurselor blocate de trairea unor experiente traumatice.

Evenimentul reuneste, continuând traditia inceputa in 2011, nume sonore de experti români si internationali:

Prof. dr. Franz Ruppert, profesor universitar la Universitatea de Știinte Aplicate din Munchen din anul 1992 si psihoterapeut cu practica privata, a revolutionat psihoterapia prin abordarea psihismului uman dintr-o alta perspectiva, generând o noua maniera de lucru cu metoda constelatiilor,

Prof. dr. Șerban Ionescu, profesor emerit la Universitatea Paris 8 Vincennes — Saint-Denis (Franta) si la Universite du Quebec a Trois-Rivieres (Canada), autor si coautor a peste 230 de publicatii dintre care 27 de carti, multe devenite titluri de referinta in domeniu,

Conf. univ. dr. Diana Vasile, presedinta ISTT, psiholog, psihoterapeut cu o experienta practica de peste 18 ani, conferentiar universitar la Universitatea Hyperion si la Universitatea din Bucuresti,

Ms. Robyn Gordon, MAPS, lector, clinician si supervizor, preda ‘Terapie maritala si de cuplu’ in cadrul Școlii de Consiliere Psihologica si Psihoterapie a Institutului Cairnmiller, Australia. In cei peste 20 de ani de experienta a lucrat cu familii, adulti, adolescenti si copii si utilizeaza in activitatea sa teorii psihodinamice, umaniste si cognitiv-comportamentale.

Conferinta Internationala de Psihotraumatologie va cuprinde prelegeri, grupuri de discutii, sesiuni de prezentare a lucrarilor stiintifice si postere, seminarii interactive.

  Printre temele abordate se regasesc:

 • Cine sunt Eu? Cum se dezvolta Eul in conditiile traumatizarii psihice
 • Cum pot obtine un Eu sanatos? Metoda Constelatiei Propozitiei Intentiei
 • Psihoterapia: meserie, arta sau stiinta?

 • Copiii prescolari cu tulburari sociale si emotionale — interventii terapeutice
 • PTSD — Primul studiu de cercetare pe populatie româneasca
 • Tipuri de experiente traumatice

Evenimentul este cu atât mai important cu cât se vor pune in discutie aspecte ale traumelor psihice relationale timpurii intrate recent in atentia cercetatorilor psihologi si se vor prezenta concluziile primelor rezultate ale cercetarii sindromului de stres posttraumatic pe populatie româneasca.

De asemenea, tot in cadrul conferintei va avea loc si lansarea cartii ‘Simbioza si autonomie — Trauma si iubire dincolo de complicatiile simbiotice’, a lui Franz Ruppert, in parteneriat cu editura Trei.

Evenimentul va avea loc sâmbata, 3 octombrie, cu incepere de la ora 16, in amfiteatrul Radulescu-Motru din cadrul Facultatii de Psihologie si Știintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Vor lua cuvântul Diana Vasile, presedinta ISTT, Victor Popescu, redactor la Editura Trei si Franz Ruppert, autorul cartii.

Participarea la conferinta asigura credite pentru psihologii atestati de catre Colegiul Psihologilor din România.

In cadrul Conferintei Internationale de Psihotraumatologie va continua seria evenimentelor deschise publicului larg din seria ‘Fii Bine cu Tine!’, manifestare care isi propune sa le ofere oamenilor prilejul de a descoperi de la psihologi specializati in lucrul cu trauma cum sa-si faca viata mai buna.

‘Fii Bine cu Tine, de Acum!’ se va desfasura duminica, 4 octombrie, la Facultatea de Psihologie si Știintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti.

Parteneri: Facultatea de Psihologie si Știintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti, Editura Trei, Editura Herald, Carturesti, Editura Litera, Totul despre mame.

Parteneri media: Itsy Bitsy FM, Avantaje, Psychologies, Senso TV Sanatate, ROmedic.

Informatii suplimentare si inscrieri

Website: www.istt.ro

Inscrieri la conferinta@istt.ro

***

Despre Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT)

I.S.T.T. este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-profit, infiintata in anul 2010 care isi propune sa promoveze cunostinte despre traumele psihice si sa ofere ajutor psihologic celor care au nevoie de el. Concentrându-se pe profesionalism, colaborare si eficienta, echipa de psihologi care sustine si dezvolta acest institut are convingerea ca traumele psihice reprezinta mai mult decât durere sufleteasca si suferinta emotionala; trauma psihica este o importanta sursa de invatare si de evolutie personala.

Pentru mai multe informatii despre ISTT, accesati www.istt.ro sau https://www.facebook.com/IsttTratamentulTraumei

ISTT este o asociatie non-profit. Fondurile rezultate in urma achitarii taxei de participare la evenimente se folosesc pentru asistarea psihologica gratuita a persoanelor aflate in situatii de criza, care nu pot sustine financiar consultatii de specialitate, pâna in prezent peste 400 de persoane beneficiind de acest serviciu.

***

Despre organizatori

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este prima organizatie neguvernamentala din România, infiintata in anul 2010, care a adunat in jurul sau un grup de profesionisti ce pun in centrul preocuparilor lor trauma psihica prin derularea urmatoarelor activitati:

 • Psihoeducatie pentru publicul larg
 • Consiliere si psihoterapie individuala si de grup
 • Asistare psihologica gratuita pentru persoanele aflate in situatii de criza
 • Formare continua pentru profesionisti
 • Cercetare in domeniul psihotraumatologiei
 • Preventia tulburarilor psihice
 • Comunicare si dezbateri profesionale pe teme actuale

De asemenea, ISTT sustine workshop-uri pentru publicul larg si cursuri de formare continua referitoare la psihotraumatologie pentru psihologi, medici, cadre didactice — aproximativ 250 de persoane au participat, pâna in prezent, la training-urile oferite prin intermediul ISTT.

In egala masura, Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei este implicat si in alte proiecte precum:

 • Asistarea militarilor si familiilor acestora
 • Impactul evenimentelor traumatizante la copii si adolescenti — preventie si interventie
 • Conferinta anuala ‘Fii Bine cu Tine’ destinata publicului larg
 • Asistarea psihologica a familiilor cu copii nascuti prematur
 • Caravana ‘Fii Bine cu Tine, oriunde ai fi!’

Convingerea de baza a echipei de psihologi care sustine si dezvolta acest institut este aceea ca traumele psihice reprezinta mult mai mult decât perioade de durere sufleteasca si suferinta emotionala. Trauma psihica este o importanta sursa de invatare si de evolutie personala.

Inca de la inceput ISTT s-a deschis catre publicul larg, ajungând la cei care aveau cu adevarat nevoie, dar nu accesau serviciile de consiliere sau psihoterapie fie din motive financiare, fie din necunoasterea beneficiilor pe care le poate aduce asistarea de specialitate. Din 2010 pâna in prezent, peste 400 de persoane au primit gratuit suport psihologic pentru ameliorarea efectelor negative ale experientelor traumatizante traite.

Pentru mai multe informatii despre ISTT, accesati www.istt.ro sau https://www.facebook.com/IsttTratamentulTraumei.

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne