Pentru Specialisti
 /  Pentru Specialisti

Devino specialist alaturi de noi

Specificul activitatilor desfasurate in cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) solicita disponibilitatea membrilor de a lucra individual sau in echipa si de a participa voluntar si activ in derularea proiectelor si programelor initiate de noi.

Formare la distanta

Acest program se adreseaza specialistilor si celor care isi doresc mai multe cunostinte in domeniul psihotraumatologiei. Include cursuri prin corespondenta.

Inscrie-te in program
Formare continua

Formarea continua se desfasoara in perioada 2017 - 2019 si este un program care se adresează atat specialistilor, cat si celor care vor sa devina specialisti in acest domeniu.

Inscrie-te in program

Parametrii de buna practica

ISTT este o organizatie internationala, multidisciplinara, care promoveaza progresul si schimbul de informatii referitoare la stresul traumatic. Aceste cunostiinte includ intelegerea efectelor si a consecintelor la expunere traumatica, prevenirea evenimentelor traumatice, ameliorarea consecintelor negative si activitati de advocacy in domeniul stresului traumatic.

Profesionistii care lucreaza cu supravietuitorii traumelor, cum ar fi profesori, clinicieni sau oameni de stiinta:

 • Adera la standardele si liniile directoare ale profesiei lor; ei cauta sa se consulte si sa beneficieze de supervizare cand au nevoie si evita sa lucreze solitar.
 • Adera la codurile etice profesionale si la legile internationale, nationale si locale care guverneaza activitatile lor. In cazuri singulare si neobisnuite, acolo unde aceste legi ar putea permite sau incuraja comportamente care nu sunt in acord cu etica si care ar putea face rau, clinicienii trebuie sa caute asistenta, sa incerce sa rezolve situatia in limitele legii, sa incerce sa schimbe legea si sa incerce sa gaseasca cea mai buna cale de actiune care sa maximizeze binele clientilor/consumatorilor.
 • Se angajeaza sa obtina acordul informat al clientului de cate ori este posibil, pentru a se asigura ca clientii au cunostinta de procedurile si serviciile pe care le primesc, incluzand cursul/desfasurarea interventiei sau cercetarii, riscurile si beneficiile, felul in care se fac inregistrarile si obligatiile si responsabilitatile fiecarei parti implicate.
 • Se angajeaza sa urmeze cursuri de educatie/formare continua pentru a fi la zi cu informatia din domeniul sau de expertiza.
 • Comunica informatii corecte si cu acuratete clientilor, studentilor si publicului general.
 • Ofera servicii, predau, conduc cercetari si ofera opinii profesionale populatiei doar in aria si in limita competentelor sale, bazate pe formarea sa, traininguri, experienta supervizata, consultatii, studii si experienta profesionala. Daca li se cere opinia pentru a fi prezentata publicului larg, asupra unui subiect in afara ariei lor de competenta, specialistii in trauma trebuie sa precizeze clar ca nu au o formare specifica pentru a aborda acel subiect.
 • Dezvaluie interesele financiare sau posibilele conflicte de interese in toate situatiile profesionale. Daca exista potentiale conflicte, va cere consultare si asistenta privitoare la modalitati de a diminua conflictul de interese real sau potential.
 • Interactioneza in mod profesional cu colegii, inclusiv in situatiile in care exista conflicte sau dezacorduri.
 • Se straduieste sa se asigure ca mediul de lucru de care este responsabil este corespunzator si incurajeaza comportamentul etic
 • Se straduieste sa protejeze demnitatea supravietuitorilor traumelor in toate situatiile.

Cei care lucreaza cu supravietuitori ai traumelor:

 • Se retin din a avea relatii duale cu clientii/consumatorii, mai ales relatii ce ar implica exploatarea de orice fel. In mod special, contactele sexuale si intimitatea intre client si specialistul in trauma sunt in mod deosebit problematice si sunt in mod clar interzise pe termen nelimitat de multe organizatii profesionale. Cateva tipuri specifice de lucru cu trauma (lucrul dupa dezastre, servicii oferite in timpul conflictelor sau al tulburarilor civile) poate exclude preventia contactului cu clientii. In aceste situatii persoanele care ofera servicii directe clientilor trebuie sa conduca aceste relatii in asa fel incat sa preintampine dezvoltarea unor relatii de prietenie, romantice sau de afaceri.
 • Au responsabilitatea de a oferi ajutor respectand standardele de asistenta relevante. In mod deosebit, profesionistii sunt sfatuiti sa fie la curent cu ultimele cercetari relevante si activitati specifice in domeniu; ei isi modifica practica profesionala dupa cum este necesar ca urmare a descoperirilor de ultima ora din cercetare, practica profesionala si politica din domeniu.
 • Abordeaza cu precautie toate evaluarile, interventiile, tehnicile si serviciile oferite care nu au la baza cercetari sau observatii temeinice. Daca este posibil, vor initia ei evaluari pentru a vedea care sunt efectele interventiilor/serviciilor oferite.
 • Conduce interventia cu atentie tinand cont de contextul cultural, politic, demografic si religios. Se straduiesc sa ofere servicii care sa se potrivesca cu nevoile si contextul specific al clientului.
 • Sunt sensibili la probleme legate de incredere, putere si granite cand lucreaza cu supravietuitorii traumelor. Pentru ca evenimentele de viata traumatice (mai ales cele care implica violenta interpersonala si exploatare) afecteaza adesea capacitatea de a avea incredere in alte persoane si de a face alegeri, practicienii se straduiesc sa implice clientii intr-un proces colaborativ care sa ii ajute. De cate ori este posibil, practicienii incurajeaza clientii sa aibe un cuvant de spus in ceea ce priveste tratamentul lor sau serviciul pe care il primesc.
 • Respecta confidentialitatea clientilor conform legilor si liniilor etice directoare in domeniu. Cei care ofera servicii se asigura ca toate inregistrarile electronice sau scrise sunt pastrate in siguranta. Cand o violare a confidentialitatii este dictata de lege (de ex in cazul unui pericol iminent pentru sine sau pentru alte persoane), clinicienii cauta sa-i determine pe clienti sa colaboreze si sa ia parte la proces.
 • Recunosc ca munca clinica cu supravietuitorii traumelor necesita atentie pentru propria sanatate emotionala si cauta in mod activ sa faca fata impactului pe care lucrul cu trauma il are asupra propriei vieti (traumatizarea vicarianta, secundara sau indirecta) prin implicarea in activitati si eforturi de reiinoire profesionala si personala. Practicienii care au experiementat dificultati personale si profesionale care au interferat cu abilitatea lor de a functiona adecvat cauta suport, consultare, supervizare si tratament ori de cate ori este nevoie. Profesionistii in trauma cauta sa-si asiste colegii pe care ii percep ca avand dificultati de functionare.

Cercetatorii in trauma:

 • Cauta supervizare si asistenta cand cercetarea implica arii si metodologii care depasesc aria lor de expertiza.
 • Trimit propunerile lor de investigatii pentru a fi analizate si aprobate de comisia de etica a institutiei. Daca comisia institutionala de etica nu este disponibila, cercetatorii cauta sa se consulte cu o comisie independenta de protectie a subiectilor sau cercetatori recunoscuti independenti – care nu sunt in conflict de interese real sau aparent cu investigatorul principal si cu propunerea de cercetare – si care pot participa la o examinare independenta a propunerii de studiu pentru a stabili daca riscurile depasesc beneficiile si pentru a determina sustinerea metodologiei propuse.
 • Aplica standardele de cercetare in toate proiectele de cercetare asigurandu-se ca participantii sunt tratati uman si cu respect. Aceste standarde include stradania de a:
  • Minimaliza riscul si de a maximize avantajele/beneficiile atat ale participantului cat si/sau si a domeniului stresului traumatic. Pentru a minimaliza riscurile pentru participanti, cercetatorii evalueaza cu grija participantii. Cand este necesar, cercetatorii au proceduri pentru a opri studiul sau a incheia participarea, ca raspuns la efectele adverse legate de respectivul studiu. La nevoie, cercetatorii au proceduri pentru a inversa orice efect advers aparut si proceduri pentru a conduce evaluari periodice sau interventii. Aceste proceduri sunt necesare in special cand e vorba de provocare de simptome sau studii in care se administreaza medicatie pentru a provoca simptome in mod deliberat.
  • Implica consumatorii (de ex supravietuitori ai traumelor, sustinatorii supravietuiorilor) in revizuirea designului cercetarii si a procedurilor legate de consimtamant de cate ori este posibil.
  • Se asigura ca participantii au inteles foarte clar care este scopul studiilor si procedurile implicate si ca au optiunea de a refuza sau a-si intrerupe participarea la studiu/cercetare in orice moment.[Nota: In cele mai multe studii care sunt doar observationale sau se desfasoara ca parte a unor proceduri standard ale unei organizatii (de ex asigurarea calitatii), nu este nevoie de un astfel de acord]. Cercetatorii acorda o atentie deosebita atunci cand se recruteaza potentiali participanti care au o capacitate limitata de a lua decizii sau care necesita protectie speciala.
  • Sunt atenti la problemele culturale, etnice sau politice in desfasurarea, conducerea si prezentarea cercetarii.
  • Elaboreaza mecanisme pentru protejarea confidentialitaii informatiei oferite de participantii in cadrul cercetarii.
  • Evita folosirea procedurilor care implica riscul de a face rau, exceptie facand doar situatia in care beneficiile expectate depasesc in mod evident riscul.
  • Nu constrang participantii la cercetare
  • Sisteaza un studiu cand sunt identificate numeroase evenimente adverse legate de studiu.
  • Comunica in intregime si cu acuratete datele originale ale cercetarii si metodologia folosita.
  • Recunoaste meritele si drepturile de autor tinand cont de contributiile reale si in proportiile corespunzatoare.
  • Ofera training specializat cand este necesar si supervizare responsabila tuturor membrilor echipei implicate in desfasurarea cercetarii.
  • Protejeaza in mod adecvat identitatea persoanelor sau a cazurilor prezentate, cu exceptia cazurilor in care informatiile sunt publice.
  • Cercetatorii obtin permisiunea explicita a participantului la studiu de a prezenta detalii cazului sau, in cazul in care aceste detalii ar putea duce la identificarea acestuia.
  • Nu prezinta rezultatele investigatiilor judiciare sau clinice drept cercetare decat daca a fost obtinut in prealabil consimtamantul informat cu permisiunea explicita pentru aceasta sau daca cercetarea a folosit informatii din domeniul public.

Profesionistii in trauma care predau sau desfasoara traininguri:

  • Se asigura ca materiale pe care le prezinta sunt la zi si le transmit cu responsabilitate si acuratete.
  • Nu exploateza studentii sau supervizatii profesional sau personal.
  • Depun toate eforturile de a prezenta cu acuratete continutul programului.
  • Informeaza studentii sau supervizatii asupra eventualelor conflicte de interes inclusiv despre beneficiile financiare referitoare la folosirea anumitor texte.
  • Informeaza studentii sau supervizatii asupra potentialului impact al lucrului cu trauma (traumatizare vicarianta, secundara sau indirecta).
  • Pregatesc audienta, cand acest lucru este posibil, cand cazul sau exemplele din media ar putea declansa reactii de traumatizare predictibile.
  • Nu cer studentilor sa participe individual sau in grup la exercitii de training experientiale care incurajeaza autodezvaluirea istoriei personale fara ca inainte sa se fi obtinut un consimtamant informat cu optiunea clara de a declina participarea.

Vezi evenimentele si workshop-urile ISTT dedicate tie si inspire-te din timp

Vezi evenimente viitoare

PARTENERI

Din dorinta de a oferi servicii de calitate, am dezvoltat parteneriate importante cu companii de incredere din Romania.


Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.