Omul in cautarea sensului vietii
 /   / Omul in cautarea sensului vietii
Omul in cautarea sensului vietii

Omul in cautarea sensului vietii

O recenzie realizata de colega noastra Adela Mihalcea

Viktor Frankl creeaza logoterapia sau analiza existentiala avand in spate 3 ani petrecuti in lagarele de concentrare de la Auschwitz. El scrie aceasta carte impartasindu-ne atat aceasta ingrozitoare experienta, cat si o explicatie, scurta, asa cum spune autorul, despre cum functioneaza aceasta forma de terapie.
Pentru ca toti suntem preocupati in a gasi un sens evenimentelor din viata noastra, cat si a vietii insasi, cartea a intrat in categoria “cele mai influente 10 carti ale Americii”.

Viktor Frankl vorbeste mai intai despre vointa de sens. Omul este capabil sa traiasca si sa moara pentru idealurile si valorile sale, iar sensul nu poate fi indeplinit decat de omul insusi. 98% din oamenii chestionati in cadrul unui sondaj au declarat ca au nevoie de “ceva” pentru care sa traiasca, iar 78% au spus ca scopul lor principal in viata nu sunt banii, ci “sa caut si sa gasesc un sens in viata.”

Logoterapia considera ca misiunea sa este sa ajute pacientii sa gaseasca sensul vietii lor. Autorul ne ajuta sa intelegem, din punct de vedere al logoterapiei, nevrozele noogene, noodinamica, vidul existential, esenta existentei, sensul dragostei si al suferintei, efemeritatea vietii.

Omul poate tot timpul sa faca alegeri dintr-o multime de posibilitati. Cu fiecare alegere, el decide cum va fi existenta sa. Omul nu este pe deplin conditionat, ci se autodetermina de cele mai multe ori, fie prin impotrivire, fie prin acceptarea conditiilor. Ceea ce conteza este sa scoti ce e mai bun dintr-o situatie.
Cand cautarea sensului are succes, omul nu este doar fericit ci isi dezvolta si capacitatea de a face fata suferintei. Cand nu gasesc sensul, oamenii traiesc, dar nu stiu pentru ce.
Cand sensul nu poate fi gasit, se poate produce un “vid existential”, un “gol launtric” care duc la despresie, agresivitate si dependenta.

Exista 3 cai principale prin care se ajunge la sens in viata:
    1. A crea ceva sau a savarsi o fapta;
    2. A experimenta ceva sau a fi in relatie cu cineva (sensul poate fi gasit nu doar in munca, ci si in iubire);
    3. Chiar si victima cea mai neajutorata aflata in situatia cea mai deznadajduita, confruntata cu o soarta pe care nu o poate schimba, se poate inalta mai presus de sine, poate creste dincolo de sine insusi si, astfel, se poate schimba pe sine. Un astfel de om poate transforma o tragedie personala intr-o victorie.

Autorul subliniaza de asemenea ca in nici un caz doar suferinta ne poate ajuta la descoperirea sensului si ca de fapt, sensul exista in pofida suferintei. In fata suferintei, lucrul cel mai plin de sens este sa incercam sa-i eliminam cauza. Dar daca acest lucru este imposbil, omul poate alege atitudinea cu care ii face fata.

Articole Similare

Terapia familiei
carti
Terapia familiei

O recenzie de Adriana Gionea Cartea Virginiei Satir e menita sa vina in ajutorul parintilor care intalnesc obstacole,

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne