Arta razboiului in dragoste
“Razboinicii priceputi pot deveni invincibili, dar nu pot face ca un dusman sa fie vulnerabil” –
Sun Tzu
O recenzie realizata de Adela Mihalcea
“Arta razboiului in dragoste” a pornit de la celebra carte a lui Sun Tzu “Arta razboiului”, scrisa cu aproximativ 2500 de ani in urma. Sun Tzu a fost un mare strateg in rezolvarea conflictelor, iar strategiile lui se folosesc si astazi, atat de liderii militari cat si de presedintii marilor corporatii.
Aceasta carte este scrisa din doua perspective: prima parte din perspectiva unui barbat, psiholog clinician, specialist in folsoirea strategiilor pentru dezvoltarea relatiilor de cuplu. A doua parte este punctul de vedere al unei femei, romanciera si scenarista, care “a luptat in transeele dragostei si a supravietuit”. Este mai mult o carte pentru femei, dar cu siguranta un barbat ar gasi folositor acest dictionar explicativ al sanatatii relatilor de cuplu.
Uneori relatiile de cuplu se aseamana cu relatia dintre doua sau mai multe tari care se razboiesc. Cum apare razboiul in relatia de cuplu? si mai ales, de ce apare?
Relatia de cuplu a devenit o arta. Si da, dupa cum ne arata si autorii, o arta a strategiilor. Ca in razboi. Este insa un secret si care ne este dezvaluit: exista si razboaie fara conflicte.
Inca de la inceput, autorul precizeaza ca intre barbati si femei nu exista egalitate, mai ales pentru simplul fapt ca acestia actioneaza din zone cerebrale complet diferite in ceea ce priveste confortul si notiunea de siguranta.
Dragostea nu are nici o legatura cu trucurile ieftine si senzatiile tari oferite de craii de profesie (uneori si de craiese), ci mai degraba are legatura cu sentimentul de siguranta, incredere reciproca si starea de bine pentru ambele parti. Pentru ca da, si barbatii au nevoie de aceste lucruri desi nu ar parea. Barbatii sunt invatati sa fie ca niste rechini, rezistenti si duri, iar durii nu au treaba cu problemele de suflet, ci cu indicii bursieri, cu campionatele de fotbal si altele asemanatoare. Barbatii sanatosi insa, nu sunt speriati de sentimentele lor, chiar atunci cand acestea sunt tandretea, blandetea si da, uneori si neajutoarea.
Daca te simti nervoasa/nervos, nelinistita/nelinistit, stresata/stresat cand nu sunteteti impreuna si nu poti sa dormi sau sa mananci, ar trebui sa-ti pui intrebarea: este acesta un lucru bun pentru mine? Autorul crede ca exista cai mai usoare de a slabi cateva kilograme.
In dragoste, fiecare partener are, in aceeasi masura, puterea de a dobandi placere sau dezamagire. E foarte usor sa uitam bucuria data de micile priviri, gesturi, actiuni de la inceputul relatiei si sa fim prinsi in plictiseala si monotonia care bantuie, din cand in cand, si cea mai buna din relatiile intime.
Relatiile cer implicare continua ca sa se dezvolte si sa creasca, cer atentie si toleranta, cer respect si acceptare. Si mai ales, cer sa te cunosti foarte bine pe tine insuti. Adica sa-ti intelegi sentimentele, sa-ti cunosti corpul si ceea ce-ti spune el, sa ajungi sa constientizezi conflictele din interior, sa-ti cunosti limitele Apoi , sa inveti comunici deschis si sincer, dara fara judecata sau critica.
In dragoste, tot ce are legatura cu noi, incepand din copilarie pana acum, este scos la suprafata. Dragostea dezgoleste fiecare spect al personalitatii noastre, fiecare rana veche, fiecare prapastie emotionala. Cand vine, dragostea aduce cu ea schimbarea tiparelor de gandire, din “nu merit iubirea”, “trebuie sa fiu demn de iubire”, “nu sunt bun de nimic”, in “sunt un om cu defecte si calitati, ca toti ceilalti oameni si am dreptul la iubire, la bucurie, la implinire”.
Esti prizoniera sentimentelor negative doar daca le vei permite acest lucru. Paseste in fara acelor gratii si fa, spune si fii ceea ce stii ca este bine pentru tine, nu ceea ce ti se pare ca e cel mai usor de facut. Dragostea este legata de comportament , nu de intentii. Este legata de prezent, nu de ceea ce iti vei dori. In dragoste, e putin important cat de multe stii, ci de ceea ce pui in practica.
Drumul catre dragoste nu este lipsit de obstacole, dar autorii acestei carti ne invata cum sa depasim greutatile, temerile, asteptarile nefondate si de a trai iubirea intr-un mod mai sanatos, spre bucuria trupului si a sufletului nostru.
“Razboinicii priceputi pot deveni invincibili, dar nu pot face ca un dusman sa fie vulnerabil” – Sun Tzu