Congres Mondial consacrat Rezilientei – Timisoara, mai 2014
 /  Congres Mondial consacrat Rezilientei – Timisoara, mai 2014
Congres Mondial consacrat Rezilientei – Timisoara, mai 2014

Va anuntam organizarea unui nou eveniment de interes profesional.
Al Doilea Congres Mondial consacrat Rezilientei: De la persoana la Societate
Timisoara, 8-10 Mai 2014

Termenul de rezilienta ca abilitate umana a fost introdus de un psiholog american – Prof. Dr. Al Siebert – in acceptiunea caruia, acest concept reprezinta capacitatea unei persoane de a-si reveni in urma unor experiente de viata coplesitoare. A fi rezilient inseamna a avea:

  • capacitatea de a face fata cu succes unor schimbari continue si majore;
  • capacitatea de a-ti pastra sanatatea si energia cand te afli sub presiune constanta;
  • capacitatea de a-ti reveni rapid dupa esecuri;
  • capacitatea de a depasi adversitatile;
  • capacitatea de a gasi un nou mod de a munci si de a trai cand cel vechi nu mai este posibil;
  • capacitatea de a face toate acestea fara a actiona intr-o maniera distructiva sau disfunctionala.

„Primele observatii majore pentru intelegerea fenomenului rezilientei au fost realizate pe copii care traiau in conditii de adversitate cronica. Ulterior, studiul rezilientei s-a extins la adulti si persoane in varsta, rezilienta devenind obiectul unor cercetari longitudinale si fiind abordata in perspectiva ciclului vietii. In acelasi timp, studiul rezilientei s-a extins la situatii diverse, inscriindu-se atat in registrul evenimentelor traumatice cat si in cel al adversitatii cronice.

Daca in studiile initiale accentul era pus pe rezilienta individuala si pe caracteristicile personale care o faciliteaza, foarte repede a devenit evident ca numerosi factori familiali si de mediu intervin in procesul ce sta la baza construirii rezilientei. In paralel, a devenit clar ca familiile, comunitatile si societatile care se gasesc in situatii de adversitate cronica sau traiesc evenimente traumatizante pot fi reziliente. S-au constituit astfel domeniile rezilientei familiale, comunitare si de putin timp, societale.

Extinderea rapida a utilizarii conceptului de rezilienta poate genera o serie de intrebari. Care sunt riscurile acestei extinderi? Este astfel banalizat, diluat, conceptul de rezilienta? Sau din contra, isi dovedeste astfel bogatia si valoarea euristica? Care sunt consecintele pentru teoria rezilientei, pentru practicile profesionale bazate pe acest concept?

Reunind practicieni si cercetatori care intervin in domeniul rezilientei individuale (abordata din perspectiva ciclului vietii), in cel al rezilientei familiale, comunitare si societale, al doilea congres mondial isi propune sa aduca raspunsuri la aceste intrebari si sa avanseze cunostintele in acest domeniu. Acest congres va contribui, astfel, la progresul etapei actuale a cercetarii asupra rezilientei – etapa definita ca al « patrulea val » – care se caracterizeaza printr-o analiza, la multiple niveluri, a modului in care se modeleaza rezilienta”.

Serban Ionescu MD, PhD
Psihiatru si psiholog
Profesor emerit
Universitatea Paris 8
Universitatea din Quebec Trois Rivieres


Vezi evenimentul video
Pentru a vizualiza evenimentul video, va rog introduceti e-mail-ul cu care v-ati inregistrat si codul primit!
Vezi evenimentul video
Acest eveniment va fi inregistrat si transmis online - Streaming Live. Puteti opta pentru prezenta in sala sau pentru accesul la inregistrarea video ce va fi accesibila online pe site-ul istt.ro, pe durata desfasurarii evenimentului.
Participa la evenimentul: Congres Mondial consacrat Rezilientei – Timisoara, mai 2014
Am citit si sunt de acord cu Politica de Confidentialitate ISTT
Am citit si sunt de acord cu Termenele si conditiile de participare
( * ) Camp obligatoriu

Total: RON

Produs* :
Nume* :
Prenume* :
Email* :
Telefon* :Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.