150.000 de persoane au nevoie anual de ingrijiri paiative in Romania
 /   / 150.000 de persoane au nevoie anual de ingrijiri paiative in Romania

150.000 de persoane au nevoie anual de ingrijiri paiative in Romania

Incepand din acest an, Romania se inscrie in randul celor doar cateva tari care au elaborat o curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Aproape 150.000 de persoane au nevoie anual de ingrijiri paiative in tara noastra. Este vorba despre pacienti care nu mai raspund la tratamentele medicale. Scopul acestui demers este un mai bun control al durerii fizice si psihice si un grad de depresie mai scazut pentru persoanele aflate in nevoie, ceea ce duce la o calitate mult mai buna a vietii pacientilor si ingrijitorilor acestora.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei a fost cooptat in acest proiect de initiatoarea lui – Adriana Caruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” din Bucuresti. Aici se va si implementa curricula, de catre de Fundatia “Bucuria Ajutorului” si ISTT, alaturi de Academia Europeana de Ingrijiri Paliative.

Suntem bucurosi sa anuntam ca, dupa sase luni de efort intens al acestei echipe, curricula este gata. In plus, am stabilit deja detaliile organizarii primului curs pentru instruirea specialistilor pe baza curriculei care a fost elaborata de Diana Vasile, presedintele ISTT, Carmen Ragea, vice­presedintele ISTT, si psihologii Luxita Bara si Florentina Nicolescu, specialisti ISTT. Cursul se adreseaza intregii echipe care lucreaza in domeniul ingrijirilor paliative: psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti, membrii familiei pacientului, apartinatori, voluntarisi se va desfasura la sediul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” sau la sediul ISTT. De altfel, cursantii vor avea ocazia sa faca stagiile practice in acest centru care implineste anul acesta zece ani de activitate si care a oferit, in acest interval, servicii de ingrijiri paliative pentru 2.500 de pacienti.

Cursul introductiv va avea loc vineri, 27 ianuarie, intre orele 10:00 si 12:00, la sediul Fundatiei ”Bucuria ajutorului” din Strada Iancu Capitanu nr. 24, sectorul 2, Bucuresti (cu acces din Strada General Dimitrie Salmen nr. 14). Participarea la acest prim curs este gratuita, in limita locurilor disponibile. Pentru a va putea inscrie, va rugam sa trimiteti o solicitare la adresa de e-maiworkshop@istt.ro.

 “Institutul isi propune sa amelioreze suferinta psihica si sa ajute oamenii sa intelega cum sa o gestioneze, cum o identifica, pentru ca nu intodeauna este usor de identificat modul in care noi suferim, si mai ales cum putem sa ducem o viata de calitate in prezenta ei, mai ales atunci cand nu putem sa o amelioram, sa o eliminam. De aceea, in momentul in care doamna Adriana Caruntu a prezentat punctul dansei de vedere si proiectul dansei, evident ca am fost foarte bucurosi sa contribuim, mai ales ca experienta noastra era deja de sase ani in domeniul cursurilor si pregatirii de specialitate pe partea noastra de specialisti in psihologie, asistenta sociala, medicina. Si atunci, era exact ceea ce urma sa dezvoltam si noi.

Noi ca psihologi venim in intampinarea nu doar a bolnavilor, ci si a tuturor celor aflati in jurul lor: familia si tot personalul dintr-un hospice.

Bineinteles ca fiecare dintre oamenii acestia din jurul bolnavilor pot suferi in primul rand prin faptul ca sunt martori la ceea ce se intampla cu persoana respectiva. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicarianta, este necesar de luat in calcul de catre fiecare specialist din domeniul acesta. De aceea noi ne propunem prin aceste cursuri sa facilitam intelegerea aspectelor emotionale, aspectelor relationale aspectelor de grup pe care suferinta emotionala si suferinta fizica le aduc in viata noastra.

Partea aplicativa a cursurilor pe care le vom oferi se refera la maniera de relationare eficienta cu un bolnav aflat in suferinta, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaste realitatea, asa cum noi o stim, si cu care relationarea evident ca este mult diferita. Al doilea lucru pe care cursul nostru si-l propune este sa dezvolte aceasta relationare in interiorul echipei, pentru ca fiecare membru depinde de celalalt, or aceasta interdependenta trebuie fluidizata un pic.

Intelegerea aspectelor psihologice in relationare noi o consideram fundamentala. Si poate ca cel mai important aspect pe care ISTT si-l propune este insanatosirea relatiilor umane, pentru ca suferinta afecteaza in mod consistent relationarea umana”. Diana Vasile, presedintele ISTT

Adriana Caruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie”: “Proiectul este important la nivel national, dar si international, avand in vedere faptul ca putine tari detin o curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Intocmirea curriculei s-a bazat initial pe un studiu de cercetare pentru a identifica tarile care au o curricula psihologica de ingrijiri paliative, apoi au fost traduse materiale de specialitate din Germania, Marea Britanie, Canada si Academia Europeana de Ingrijiri Paliative. Au fost incluse materiale de specialitate obtinute in baza practicii efectuate de mine in anul 2016 la Spitalul Universitar din Geneva – Bellerive, Elvetia, precum si a studiilor la Academia “St. Christopher” din Londra, Marea Britanie, din Germania si Polonia”.

Echipa ISTT si Fundatia ”Bucuria ajutorului”

 

 

Project details

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.