Comunicat de presa – Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei
 /   / Comunicat de presa – Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei

Comunicat de presa – Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei

Stiati ca dreptul la integritate psihica este garantat, atat de tratatele internationale privind drepturile omului, cat si de Constitutia Romaniei? Pare un lucru firesc si parca de la sine inteles. Cu toate acestea, primul act normativ din Romania care realizeaza o diferentiere clara intre integritatea fizica si cea psihica, aratand ca evaluarea acestora se face diferit, este legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA.

In conformitate cu acest act normativ, „stabilirea despagubirii pe cale judecatoreasca se realizeaza pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic si statistic”. Astfel in cadrul procedurii amiabile de stabilire a despagubirilor (intre asigurator si victima), „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciata poate aduce documente in dovedirea acestora”.

Asadar specialistii in psihotraumatologie sunt de acum chemati sa se pronunte si sa evalueze  starea victimei si din perspectiva integritatii psihice, iar aceasta evaluare este obligatorie. Astfel evaluarea psihologica ocupa locul care i se cuvine in determinarea  intinderii si particularitatilor unei traume, fiind clar diferentiata de evaluarea fizica, medicala. Introducerea evaluarii psihologice ca element probator esential si distinct de evaluarea medico-legala, in conturarea gravitatii traumelor, constituie un important pas inainte ṣi totodata o reala garantie in respectarea dreptului fundamental la integritate psihica.

In plus, tot in acest an, garantul justitiei din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii, a aratat printr-o decizie luata in unanimitate, in urma unui memoriu inaintat de Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie, ca sustine accesul liber la justitie al persoanelor vatamate in accidente. Din scrisoarea de raspuns adresata domnului Radu-Catalin Condescu,  in urma analizei in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, „s-a hotarat sesizarea ministrului Justitiei cu propunere de modificare a OUG privind taxele judiciare de timbru, in sensul ca cererile avand ca obiect despagubiri civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgand din vatamari ale integritatii fizice si/ sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru.”

Dincolo de aspectul juridic si de respectarea dreptului victimelor de a avea acces gratuit la justitie, raspunsul CSM mai puncteaza si un alt aspect: prin formula „integritate fizica si/sau psihica” se recunoaste dreptul victimei de a beneficia de compensatii materiale chiar si atunci cand daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodata si introducerea evaluarii psihologice in stabilirea compensatiilor materiale/morale – fapt care reprezinta o premiera asteptata deopotriva de victime, dar si de catre specialisti. De aceasta noua abordare juridica ar putea beneficia nu doar cei afectati de accidente rutiere, ci si victimele accidentelor de munca, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) saluta atat modificarea legii RCA, cat si initiativa Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie privind modificarea articolului 29 din OUG nr 80/2013, apreciind totodata deschiderea de care a dat dovada Consiliul Superior al Magistraturii in evaluarea acesteia. In ceea ce priveste importanta unei asemenea modificari legislative, psihologul Diana Vasile, presedinta ISTT, precizeaza: „In traumatizare lucrurile se intampla in cascada, ce e ranit acum pana ajunge sa se vindece mai produce o alta rana, un nou stres. Traumatizarea in urma accidentelor duce la pierderea energiei psihice, care la randul ei genereaza insomnie, depresie, dificultati de atentie si memorie, dificultati de relationare in familie sau la locul de munca – iar in unele cazuri se poate ajunge la pierderea locului de munca, la divort. Ne pare bine ca in sfarsit consecintele psihologice ale traumatizarii fizice sunt luate in considerare si ca victimele pot beneficia de evaluari complete. Mai mult, sustinem cu convingere necesitatea ca victimele sa fie evaluate si sustinute psihologic mult timp dupa accident, datorita caracterului dinamic al procesului de evolutie post-traumatica. Aceasta modificare legislativa este un prim pas pentru stabilirea unor standarde de buna practica privind evaluarea victimelor accidentelor si agresiunilor in general”.

La randul sau, Catalin Codescu, presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, spera ca includerea evaluarii psihologice in stabilirea intinderii traumelor si implicit a despagubirilor aferente sa reprezinte un inceput in realizarea unei sustineri corecte si complete a victimelor in valorificarea drepturilor fundamentale afectate.

V-ati gandit vreodata ca impactul unui accident asupra unei persoane are, ca si icebergul, o parte vizibila si o alta mult mai mare, ascunsa in adancuri?

AVAC Romania este o asociatie neguvernamentala, fondata in decembrie 2000, fiind alaturi de autoritatile centrale si locale cu responsabilitati in prevenirea si combaterea accidentelor de circulatie, dar si langa victimele accidentelor de circulatie si familiile lor, oferind asistenta profesionala, juridica, psihologica, sociala, pentru atenuarea urmarilor grave ale evenimentelor rutiere.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), înființat în anul 2010, sub egida Asociației Române de Terapii Scurte și Consultanță Orientată pe Resurse și Soluții, este o asociație profesională interdisciplinară, non-guvernamentală, cu o echipă de profesioniști entuziaști, onești și dedicați.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.