CiNPT, editia a VI-a: Stres, Trauma si Relationare Umana, 7-10 octombrie 2021
Lectori
-
Ad de Jongh
Ph.D, clinical psychologist, EMDR specialist, professor -
Anca Dobrean
Prof. Univ. Dr, clinical psychologist and cognitive-behavior psychotherapist -
Dave Berger
Ph.D., somatic psyhotherapist, clinical psychologist, certified practitioner in Somatic Experiencing therapy -
Diana Vasile
Ph.D., senior clinical psychologist and psychotherapist, lecturer at the Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Bucharest, president ISTT, Romania -
Franz Ruppert
PhD, professor, senior psychotherapist -
Raluca Balan
PhD., cognitive-behavior psychotherapist -
Ramona Letzner
Ph.D. candidate, clinical psychologist -
Rozeta Draghici
Ph.D., senior clinical psychologist, psychotherapist, Researcher, lecturer at the Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Bucharest, Bucharest, Romania -
Sandra Paulsen
PhD., clinical psychologist , EMDR specialist -
Serban Ionescu
PhD, Emeritus professor - Université Paris 8 Saint-Denis, Université du Québec à Trois-Rivières, clinical psychologist, psychiatrist
- Start07 octombrie 2021, 04:00 PM
- End10 octombrie 2021, 12:00 PM
- ONLINE, prin intermediul Zoom
- 0737245807 -de LUNI până VINERI, între 10.00 si 17.00
- workshop@istt.ro
Va anuntam cu drag ca in aceasta toamna vom gazdui cea de a VI-a editie a Conferintei Internationale de Psihotraumatologie – CiNPT 2021. Evenimentul a carui tema este Stres, Trauma si Relationare Umana va avea loc online, in intervalul 7-10 octombrie, iar anul acesta Prof. Franz Ruppert va sustine un workshop pre-conferinta in data de 7 octombrie cu tema: Eu vreau sa traiesc, sa iubesc si sa fiu iubit.
Important! Veti primi linkul unic ZOOM de acces la conferinta cu o zi inainte de desfasurarea evenimentului, pe data de 6 octombrie 2021.
Asa cum v-am obisnuit, v-am pregatit si de aceasta data prelegeri si workshop-uri cu informatii de specialitate, sustinute de personalitati marcante in domeniu, reunite special pentru acest eveniment, la invitatia ISTT:
- Sandra Paulsen – PhD., Psiholog Clinician, specialist EMDR, practicant al “Ego State Therapy”, membru al International Society for the Study of Trauma and Dissociation, Sandra Paulsen a participat pana in prezent la o serie de conferinte si congrese internationale de renume precum “The First and Third World Congresses of Ego State Therapy”, in Germania si in Africa de Sud, 2010, “Japan EMDR Conference”, 2010, “EMDRIA Conference in Toronto”, 2004, avand o experienta de peste 25 de ani. S-a axat pe tratamentul traumelor timpurii folosind strategii corporale si EMDR, iar tratamentul folosit este unul de tip intensiv. Sandra Paulsen este de asemenea co-editor al lucrarii “The Neurobiology & Treatment of Traumatic Dissociation: Toward an Embodied Self” (2014), alaturi de Ulrich Lanius si Frank Corrigan si autor al cartilor “Looking Through the Eyes of Trauma & Dissociation: An Illustrated Guide for EMDR Therapists and Clients” si “When There Are No Words: Repairing Early Trauma and Neglect from the Attachment Period with EMDR Therapy”.
- Ad de Jongh – Phd., psiholog clinician, profesor la catedra de Tulburari de Anxietate si Comportamentale, Universitatea din Amsterdam. Formator EMDR, directorul Centrului de Psihoterapie si Psihotrauma din Bilthoven, Olanda, prof. De Jongh este expert in tratamentul tulburarilor de anxietate si al traumelor complexe, implicat in cercetari privind eficacitatea tratamentelor bazate pe dovezi pentru o patologie variata, de la copii traumatizati, persoane cu dizablitati intelectuale pana la psihoze. Autor si coautor al unei liste extinse de articole, carti si capitole din carti din aria sa de expertiza si membru al comitetului stiintific atat pentru EMDR Europe cat si pentru Asociatia Internationala EMDR. De asemenea face parte din comitetul stiintific al Fundatiei Internationale a Traumelor de Razboi.
- Serban Ionescu – Academician Prof. Dr. SERBAN IONESCU este medic psihiatru si psiholog clinician, profesor emerit la Universitatea Paris 8 Vincennes – Saint-Denis (Franta) si la Université du Québec à Trois-Rivières (Canada), membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din Romania si Doctor Honoris Causa. Serban Ionescu este autorul a peste 30 de carti recunoscute international, dintre care: “Les Mecanismes de Defenses”, “15 Approches de la Psychopathologie”, “Resiliences Ressemblances dans la Diversite”, “Traite de Resilience Assistee”. Acestea au fost traduse si in lmiba romana si reprezinta lecturi de baza pentru profesionisti, in special cei din domeniile medical si psihologic.
- Franz Ruppert – PhD, profesor universitar la Universitatea de Stiinte Aplicate din Munchen din anul 1992, psihoterapeut cu practica privata si autor recunoscut international. Amintim aici cateva dintre cartile sale apreciate de cititori, traduse in mai multe limbi, inclusiv in limba romana: “Who am I in a traumatizing society”, “Symbiosis and Autonomy”, “Early Trauma”, “Love, Lust and Trauma, “Trauma, Fear and Love”.
- Dave Berger – Senior profesor, psihoterapeut somatic de renume internațional, psiholog clinician, practician cu certificare în terapia Somatic Experiencing si bodyworker, profesor la Somatic Experiencing Trauma Institute, cu peste 40 de ani de experiență in domeniu, folosind o gama larga de practici traditionale, dar si metode complementare de vindecare pentru a veni in ajutorul celor cu dureri fizice, probleme de miscare, istoric de trauma, probleme fizice legate de spate sau gat, PTSD si tulburari de anxietate.
- Anca Dobrean – Prof. univ. Dr., psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental.
- Raluca Balan – PhD., psihoterapeut cognitiv-comportamental.
- Rozeta Draghici – Lector Universitar, Psiholog Clinician Principal, Cercetator Stiintific II.
- Ramona Letzner – Doctorand in psihologie si stiinte cognitive, Psiholog Clinician Practicant in Supervizare.
- Diana Vasile – PhD, psiholog clinician, psihoterapeut si cadru didactic universitar la Universitatea din Bucuresti cu experienta in practica privata de peste 22 de ani. Este Presedintele Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei si membru fondator al mai multor asociatii profesionale din Romania. Expertiza sa este legata de traumatizarea relationala. A scris articole de specialitate si carti, dintre care cea mai cunoscută este Trauma familiala si resursele compensatorii. Susține numeroase conferințe și prelegeri in cadrul conferintelor de specialitate psihologice, medicale si al celor dedicate publicului larg.
Programul preliminar al conferintei
Joi, 7 octombrie 2021
- 16:00 – 17:00 – Inregistrarea online a participantilor;
- 17:00 – 17:10 – Deschiderea lucrarilor și prezentarea lectorilor – cuvant introductiv: Diana Vasile, PhD.;
- 17:10 – 21:00 – Franz Ruppert, PhD. – Workshop Pre-Conferinta.
Vineri, 8 octombrie 2021:
- 9:00 – 9:30 – Inregistrarea online a participantilor;
- 9:30 – 9:45 – Deschiderea lucrarilor și prezentarea lectorilor – cuvant introductiv: Diana Vasile, PhD.;
- 9:50 – 11:20 -Anca Dobrean, PhD., Prof. Univ., si Raluca Balan, PhD. – Strategii de intervenție pentru victimele bullying-ului în școală;
- 11:30 – 12:00 – Teodora Bahna – Psiholog MD, Psiholog Clinician Practicant in Supervizare – Mens sana in corpore sano? Impactul afectelor negative asupra sanatatii fizice – o abordare interdisciplinara.
- 12:00 – 12:30 – Alina Ionescu, Psiholog Clinician Principal, Psihoterapeut, MS – Tehnologia imersiva pentru sanatatea mentala.
- 12: 30 – 13:00 – Dan Stanescu – Strategiile de coping adoptate de copiii cu un parinte cu TCC sever acut – o analiza fenomenologica descriptiva;
- 13:00 – 14:00 – Pauza de masa;
- 14:00 – 17:00 -Diana Vasile, PhD. – Workshop: Sanatatea si traumatizarea sexuala;
- 17:10 – 18:10 – Dave Berger, Prof., Somatic Experience Psychotherapist – The Pelvis: Structure, Power, Posture, Trauma and Relational Healing.
Sambata, 9 octombrie 2021:
- 07:20 – 07:50 – Inregistrarea participantilor;
- 07:50 – 08:00 – Deschiderea lucrarilor și prezentarea lectorilor: Diana Vasile, PhD.;
- 08:00 – 09:00 – Dave Berger – Sesiune intrebari si raspunsuri;
- 09:00 – 11:00 – Diana Vasile PhD., Ramona Letzner, Drd., prezentare lucrare stiintifica: Statut: intr-o relatie cu pandemia. „Parca nu mai e ca la inceput”
- 11:00 – 11:40 – Serban Ionescu, PhD. – Workshop – “Pandemia cu SARS-CoV-2: noi perspective în psihopatologie”?
- 12:00 – 13:00 – Rozeta Draghici, Lector Univ., Cercetator Stiintific II – Prelegere: Frica de a trai comutata in frica de a muri;
- 13:00 – 13:30 – Ramona Letzner Drd., Psiholog Clinician in Supervizare – Este moartea un element vital al experienței umane? Anxietatea de moarte, distresul emotional si psihopatologia – O serie de meta-analize.
- 13:30 -14:00 – Lucia Vasilache, Psiholog MD, Psihoterapeut –
Rolul mediator al dificultăților de reglare emoțională în relația dintre experiențele adverse din copilărie și simptomatologia anxioasă, depresivă, posttraumatică și de stres
la femeile însărcinate. - 14:00 – 14:30 – Monica Senchiu, Psiholog Licentiat – Rolul disocerii si al rezilientei in relatia dintre traumatizarea in dezvoltare si reglarea emotionala.
- 14:30 – 18:50 – Pauza;
- 19:00 – 22:00 – Sandra Paulsen, PhD. -Workshop – What’s a Therapist to Do? How the N.E.S.T. Approach Guides Case Formulation and Treatment for Complex Trauma Cases.
Duminica, 10 octombrie 2021:
- 10:00 – 10:45 – Inregistrarea participantilor;
- 10:45 – 10:55 – Deschiderea lucrarilor și prezentarea lectorilor: Diana Vasile, PhD.;
- 11:00 – 12:30 – Ad de Jongh, PhD. – Workshop – EMDR therapy during the past pandemic: what have we learned about the future?;
- 12:30 – 12 45 – Inchiderea conferintei.
Despre subiectele acestei editii
Ce este stresul psihologic?
Reactia emotionala si fizica aparuta in urma confruntarii cu modificari ale mediului interior sau exterior care depasesc capacitațile de reglare si de adaptare ale unei persoane si care sunt provocatoare de emotii negative.
Ce este trauma?
Trauma este o experienta interna. Des definita ca un eveniment traumatic, trauma reprezinta de fapt experienta interioara, generata de un eveniment traumatic. Trauma este experienta interna subiectiva de ruptura emotionala, sufleteasca in urma unei situații de viata care ne-a coplesit posibilitatile de gestionare a acesteia.
Ce stim despre relationarea umana?
Cercetarile din ultimii ani ne-au aratat ca relatiile pe care le avem cu cei din jur ne impacteaza semnificativ starea de sanatate psihica si fizica. In cadrul relatiilor putem resimti stres psihologic sau putem trai experienta interna a traumatizarii. Totodata, suportul social s-a dovedit a fi un factor de protectie semnificativ in fata traumatizarii si a efector negative ale stresului asupra sanatatii generale. Complexitatea relatiilor si gradul ridicat de dependenta al fiintelor umane de cei din jur au devenit de interes major in comunitatea stiintifica si vor fi dezbatute pe larg in cadrul conferintei de anul acesta.
Tarife participare la Conferinta Internationala de Psihotraumatologie 2021:
Nr. Crt. |
Categorie participanti |
Tarife |
1. |
Participanti CiNPT |
750 LEI |
2. |
Membri ISTT, Cadre didactice universitare, Cursanti Psihoterapia Integrativa a Traumei, Studenti/ Masteranzi/ Doctoranzi (cu carnet avizat la zi) |
600 LEI |
Fii Bine cu Tine!
Echipa Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei