ISTT is loading!
Cum ne afecteaza traumele timpurii propria identitate?
 /   / Cum ne afecteaza traumele timpurii propria identitate?

Cum ne afecteaza traumele timpurii propria identitate?

Psihoterapeutul norvegian Marta Thorsheim a sustinut, in premiera in Romania, o prelegere publica. Sub titlul „Early psychotrauma – Trauma of identity(Traumele timpurii: trauma de identitate), colaboratoarea lui Franz Ruppert a abordat problema psihotraumei inca din perioada intrauterina.

Contrar a ceea ce se crede, cele noua luni petrecute de fat in uter nu sunt in mod necesar raiul. Potrivit Martei Thorsheim, copilul se „marineaza” in sentimentele mamei, iar starile emotionale ale mamei sunt asemanatoare cu sistemul imunitar al copilului. In plus, daca mama s-a simtit bine pe durata sarcinii, lumea va fi perceputa de copil ca un loc sigur.
Totodata o persoana poate fi traumatizata inca din momentul conceptiei ei. De aceea, cu cat este mai timpurie, cu atat trauma este mai profunda.

 

Care sunt semnele unei traume de identitate?

 

Pierderea de timpuriu a contactului cu propria forta vitala, cu propriul corp sunt primele indicii. Ajunsa in terapie, o persoana adulta care a suferit o trauma timpurie isi doreste sa fie ea insasi.

Metoda de lucru propusa de Marta Thorsheim pentru trauma de identitate este afirmarea si explorarea propozitiei intentiei, elaborata de Franz Ruppert. Potrivit acestei metode, subiectul nu se mai raporteaza la sistemul familial pentru a-si gasi rezolvarea ranilor sufletesti, ci la Eul personal si la propriile resurse interioare.
Afirmarea si explorarea propozitiei intentiei are la baza ultimele cercetari in domeniu, si anume teoria psihotraumatologiei orientata spre identitate.

Vezi prezentarea Martei Thorsheim aici

Articole Similare

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne