ISTT is loading!
Psiholog Irina Tepuru – De ce sa experimentezi parentingul fluid?
 /   / Psiholog Irina Tepuru – De ce sa experimentezi parentingul fluid?
Psiholog Irina Tepuru – De ce sa experimentezi parentingul fluid?

Psiholog Irina Tepuru – De ce sa experimentezi parentingul fluid?

Psihologul Irina Tepuru, presedintele Asociatiei Romane de Psihoterapie prin Dans si Miscare si creator al cursului de Parenting fluid, ne spune mai multe despre parentingul fluid si beneficiile lui.

 

Ca psiholog si apoi ca psihoterapeut am facut peste 300 de ore de analiza personala sau de dezvoltare personala, individuala si de grup. In plus, lucrez cu familii din 2003. Ar fi trebuit sa fiu un parinte extraterestru, cu reactii perfecte, cu un copil perfect intr-o familie perfecta.

Dar, asa cum li se intampla si parintilor care ajung in cabinetul meu, practica nu seamana cu teoria. E adevarat ca informarea este vitala si este adevarat ca parintii nostri au facut si greseli din pura nestiinta. Totusi, realitatea este ca purtam adanc in noi experientele modului in care am fost crescuti de parintii nostri.

Eu spun ca am in interior o vrajitoare nesuferita, pe care fetita mea a numit-o ”mai degraba tata ”, ce se arata cand sunt obosita, cand ea ma ignora sau cand o cred in pericol. Desi stiu informatia, desi am vazut efectele in alte familii, uneori pierd controlul si ies de pe traseu. In terapia mea, am invatat sa am compasiune si fata de mine, sa am puterea de a recunoaste adevarul, greseala, si sa ma stradui sa fac mai bine.

Fiindca stim ca este nevoie sa simti pe propria piele noi strategii, sa fii ghidat catre ceea ce ti se potriveste, sa fii sustinut in perioadele de proba, sa verifici cu cineva eficienta ideilor in cazul tau, am hotarat sa iesim din cabinet si sa ajungem la oameni propunand un curs ce sintetizeaza informatii teoretice, cercetari de ultima ora si ani multi de experienta in adaptarea creativa a ceea ce se stie ca merge la cazuri unice.

Parentingul fluid se bazeaza pe experienta faptului ca facem parenting oricum; instruiti sau nu, tot trebuie sa luam decizii, sa relationam, sa educam. Fluid – fiindca atunci cand ne blocam in strategii care nu merg, in propriile limite, in asteptarile celorlalti, nu ne este bine, nu crestem, nu suntem multumiti. Avem nevoie sa ne miscam pe acest continuum intre pozitiv si negativ, e important sa toleram momentele de blocaj, sa savuram reusitele si sa traim tot ceea ce simtim intre acestea.

Exista cateva coordonate centrale ale propunerii pe care o lansam:

1. Creativitatea

In dictionar, creativitatea este definita drept capacitatea de a fi creator, de a produce valoare, putere creativa. Pentru noi este evident ca avem nevoie sa o recuperam sau sa o crestem. Felul in care a trait maternitatea o prietena, cum si-a ajutat copilul sa doarma singur, cum gestioneaza colega de serviciu relatia copilului ei cu scoala, cum se intampla lucrurile in familia vecinilor – cu totii stim ca de cele mai multe ori toate astea nu se potrivesc si la noi.

Noi suntem un creuzet unde amestecam, combinam ingrediente precum carti, cursuri, experiente auzite, intuitii proprii, amintiri din trecut si altele. Avem nevoie sa credem in capacitatea noastra de a alchimiza totul si de a gasi solutia cea mai potrivita pentru noi in acel moment. De asemenea, trebuie sa avem puterea de a schimba ingrediente, de a cauta unele noi, daca solutia nu este cea mai buna sau daca nu mai merge dupa un timp.

2. Memoria corporala

In corpul nostru se pastreaza toate experientele pe care le-am trait de la conceptie si pana in prezent. De exemplu, mersul pe bicicleta ramane undeva marcat in corpul si in creierul nostru, chiar daca nu mai mergem efectiv cu bicicleta de multi ani.

Tot asa raman gravate experientele primelor relatii, ceea ce am trait in legatura cu iubirea, atingerea, alegerea, rabdarea etc. Toate acestea pot fi latente mult timp, iar propriul copil le poate scoate automat din amortire, tot asa cum o bicicleta iti reactiveaza abilitatea de a o manui.

La fel, asa cum corpul pastreaza cicatricile unor rani vechi, pastreaza si amintirile fricilor, durerilor, dezamagirilor, bucuriilor, entuziasmului… Este important sa ne cream o harta a tot ceea ce purtam, ca sa stim la ce sa ne asteptam, unde sunt punctele tari, oportunitatile, dar si unde sunt cele slabe, amenintarile.

3. Empatie chinestezica

Dupa ce ne reconectam cu tot ceea ce este in noi, putem folosi corpul pentru a intra in relatii mai acordate, mai congruente. Capacitatea de a fi empatic, de a intelege starea cuiva fara a fi nevoie sa traiesti aceleasi experiente, este uneori greu de pus in practica.

Atunci cand nu intelegi motivul pentru care copilul tau are o criza de plans, cand simti ca e un atac fata de eforturile tale, este greu sa fii empatic. Incercand sa respiri, sa-ti dai voie sa simti in corp cum este sa fii atat de agitat, speriat, furios, uiti pentru un timp de motivele rationale si te conectezi cu starea. Si intelegi ca nu e placuta si ca probabil copilului nu i se pare distractiva si nici nu o face ca sa te raneasca, ci vrea sa exprime ceva, sa descarce, sa imparta cu tine o informatie legata de trairea lui.

4. Parentingul fluid

In relatia parinte – copil exista doua fiinte la fel de importante: parintele, cu nevoile lui, cu experientele lui constientizate sau nu, cu asteptarile lui, cu emotiile lui, cu stilul lui de a se misca in lume; si copilul, cu nevoile lui, cu descoperirile, cu interesele, greselile, reusitele lui.

Relatia insasi conteaza si ea, impreuna cu contextul social, economic, cultural, cu tonusul emotional si influentele altor persoane, relatii, informatii.

Este nevoie sa ne miscam printre toate fara sa ne blocam, sa gasim ritmul potrivit noua, sa adaugam experiente sa renuntam la unele strategii.

Acest curs este structurat pe un tipar de invatare experientiala careia ii vom adauga si informatii utile. Ne propunem sa sustinem o atmosfera de non-judecata, de deschidere si curiozitate, de compasiune fata de propria persoana si fata de cei din jur. In cele 5 module de 4 ore fiecare, veti trai experiente live, veti corela ceea ce descoperiti despre reactiile voastre, dar si ale celorlalti cu informatia din psihologie, psihoterapie si parenting pe care o vom impartasi cu voi.


Articol publicat si pe site-ul TOTUL DESPRE MAME.

Articole Similare

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne