ISTT is loading!
Interviu Le Figaro cu Șerban Ionescu, psihiatru si psiholog – Nivelul...
 /   / Interviu Le Figaro cu Șerban Ionescu, psihiatru si psiholog – Nivelul...
Interviu Le Figaro cu Șerban Ionescu, psihiatru si psiholog – Nivelul nostru de rezilienta creste cu varsta

Interviu Le Figaro cu Șerban Ionescu, psihiatru si psiholog – Nivelul nostru de rezilienta creste cu varsta

„Nivelul nostru de rezilienta creste cu varsta” Interviu Le Figaro cu Șerban Ionescu, psihiatru si psiholog, profesor emerit la Universitatea Paris-VIII, editor al lucrarii Tratat de Rezilienta Asistata.

LE FIGARO: Sunteti specialist in rezilienta, iar aceasta implica si episoade traumatice. Oare nu putem spune ca fiecare persoana care trece in cursul vietii prin schimbari si crize inevitabile va experimenta episoade de rezilienta?
Serban IONESCU: Contrar unei opinii foarte raspandite, cuvantul “rezilienta” nu se refera numai la traumatisme psihice. Se refera la procesele care fac ca persoanele care au supravietuit unor conditii de adversitate (sau care continua sa traiasca in ele) sa nu prezinte tulburari mentale. Adversitatea este polimorfa si poate fi cronica sau acuta. Astfel poate lua forma unui eveniment traumatic precum un tsunami sau poate fi cronica precum situatia somajului de lunga durata. Procesul rezilientei poate de fapt sa se manifeste in situatii foarte diverse.
LE FIGARO: Puteti da un exemplu?
Serban IONESCU: Traiectoriile de viata includ schimbari si crize ce pot fi foarte intense pentru unele persoane. Practica clinica ne-a invatat ca unele persoane trec foarte greu, de exemplu, prin tranzitia de la incadrarea in munca spre pensionare: viata le poate parea dintr-o data lipsita de sens, pot incepe sa se simta batrane si sa prezinte manifestari depresive. Majoritatea persoanelor care ajung la varsta pensionarii se pregatesc pentru aceasta tranzitie: isi fac planuri si, odata pensionati, pot face lucruri de care nu au avut avut timp pana atunci. Aceasta a doua maniera de abordare tine de procesul rezilientei.
LE FIGARO: Cum explicati aceasta diversitate a reactiilor in fata adversitatii?
Serban IONESCU: Factorii care intervin in procesul rezilientei (atât factorii de risc cât si cei protectivi) sunt individuali, familiali sau depind de contextul de mediu si de cel social. Majoritatea acestor factori difera in functie de vârsta. Rezilienta a fost observata la toate varstele. Doua cercetari recente, conduse in Suedia si in Belgia, au pus in evidenta ca nivelul rezilientei creste odata cu inaintarea in varsta. Aceste rezultate tind sa sustina ipoteza ca procesul rezilientei se poate dezvolta mai usor si pe masura ce persoanele trec prin diferite situatii problematice si ajung la o limita a adversitatilor intalnite.
LE FIGARO: Ca si cum individul se obisnuieste sa depaseasca crizele?
Serban IONESCU: Se poate face comparatia cu ceea se intampla in cazul unei vaccinari. O doza de vaccin care contine o bacterie sau un virus cu virulenta atenuata, urmata de rapeluri ale acelui vaccin, permite organismului uman sa fabrice anticorpi care il va proteja atunci cand se va intalni cu bacteria sau virusul neatenuat. In acelasi fel, putem spune ca intalnirea cu episoade de adversitate in cursul vietii faciliteaza aplicarea unor strategii de a trece mai bine prin episoade similare care ar surveni ulterior.
Atentie totusi sa nu interpretati ideile mele ca si cum as prescrie oamenilor sa traiasca in trauma si adversitate ca sa faca fata mai bine greutatilor vietii! Insa putem spune cu certitudine ca o existenta hiperprotejata nu favorizeaza dezvoltarea unor strategii care sa permita confruntarea cu succes a adversitatilor pe care le putem intalni intr-un moment sau altul al vietii.
––––––––––––-

Interviu condus de Pascale Senk si publicat in Le Figaro in 13/01/2012
Traducere: Diana Luana Frazzei
Gasiti articolul in limba franceza la: http://sante.lefigaro.fr/actualite/2012/01/13/17052-notre-niveau-resilience-augmente-avec-lage

Articole Similare

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne