ISTT is loading!
Psihoterapeut Florentina Mandoc – Terapia EMDR
 /   / Psihoterapeut Florentina Mandoc – Terapia EMDR
Psihoterapeut Florentina Mandoc – Terapia EMDR

Psihoterapeut Florentina Mandoc – Terapia EMDR

Terapia EMDR este o metoda utilizata in tratamentul traumelor a carei denumire prescurtata vine din engleza si inseamna “desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare”

– Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

Tehnica a fost creata de dr. Francine Shapiro, la inceputul anilor 80 si a fost initial folosita in cazul traumelor veteranilor de razboi, dar foarte curand s-a dovedit a fi foarte eficienta in tratamentul tuturor simptomelor legate de stres si traume (pentru simptomele de stres posttraumatic, cum ar fi senzatia de retraire a traumei, cosmaruri, atacuri de panica, ganduri obsesive, anxietate si fobii, depresie, agresivitate, nelinisti, probleme de somn – la orice simptom te referi cand te gandesti la “stres”).

A fost studiata pe larg si acceptata de catre asociatii de sanatate si guvernamentale in Statele Unite si in majoritatea tarilor europene. In 2004 a fost recomandata de APA (American Psychiatric Association) ca tratament eficient in terapia traumelor si de curand a fost aprobata in mod oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii si inclusa in lista de tratamente recomandate in terapia traumelor.

Iata, pe scurt, despre ce este vorba:

Toate experientele pe care noi le-am trait sunt stocate in minte si in creier, in reteaua noastra neuronala. Unele dintre experientele care ne-au coplesit la un moment dat au ramas stocate intr-o forma pe care noi o numim „neprocesata”. Acestea sunt experiente a caror amintire poate sa fie constienta integral sau partial ori despre care acum nu mai stim nimic, dar ele au intotdeauna asociate diferite emotii, senzatii si convingeri negative – care ne pot domina reactiile si comportamentul in prezent, ca si cum am functiona pe pilot automat. De foarte multe ori, ca adulti, noi reactionam in interactiunile cu oamenii si in diverse situatii, retraind, de fapt, fara sa ne dam seama, emotiile si senzatiile dintr-o alta perioada a vietii, care ne influenteaza inconstient.

Prin urmare, daca reusim sa identificam si sa procesam aceste amintiri putem trai cu adevarat in prezent, nu in trecut. In plus, putem sa avem un acces mai usor la resursele si experientele noastre pozitive.

In cartea sa, Vindecarea traumelor din trecut, dr. Francine Shapiro ne explica detaliat si intr-un limbaj accesibil ce inseamna terapia EMDR, cum functioneaza, care sunt scopurile sale pricipale si in ce tip de situatii poate fi aplicata.

Veti descoperi care este logica din spatele reactiilor aparent „irationale”, de ce timpul NU vindeca toate ranile si, dupa ce intelegem cum functionam de fapt, ce putem face cu simptomele noastre neplacute sau dificile. Veti descoperi tehnici de auto-linistire a starilor agitate si metode cu ajutorul carora puteti identifica in mare parte care sunt amintirile neprocesate care va influenteaza in prezent.

Francine Shapiro spune ca nu exista, de regula, mai mult de 10-20 de amintiri principale care sa fie responsabile pentru durerea si suferinta din viata noastra. Cu ajutorul exemplelor de caz puteti descoperi convingeri negative formate cu mult timp in urma care va ghideaza „din umbra” reactiile din prezent si modul in care va percepeti, ii percepeti pe ceilalti oameni si lumea. Veti descoperi de ce nu puteti face unele alegeri, veti afla multe informatii extrem de utile despre conexiunea dintre creier-corp-minte, cum influenteaza experientele vechi relatiile actuale de cuplu sau de familie si cum ii poate ajuta terapia EMDR pe oamenii care trec printr-o pierdere semnificativa.

Psihoterapeut Florentina Mandoc

Articole Similare

 

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.

Urmareste-ne