Istt
 /   / Psihoterapeut si consilier psihologic Flori Andronache – Fricile...

Psihoterapeut si consilier psihologic Flori Andronache – Fricile nocturne la copii

Frica la copii nu apare din senin. E nevoie de o cauza pentru ca cel mic sa se trezesca infricosat sau, in unele cazuri inspaimantat, astfel incat sa nu isi mai poata relua somnul.

De aceea, o prima recomandare in gestionarea fricilor nocturne ar fi:

  1. Sa identificam corect sursa / cauza fricii copilului.

          Daca eliminam tot ce tine de partea fizica asupra careia nu vreau sa ma opresc aici (ex.: disconfortul fizic, digestiv, termic, respirator etc.) atunci ne putem gandi la cauze de natura psiho-emotionala.

  1. Sa verificam daca apar vise urate sau chiar cosmaruri

          Acestea pot fi pur si simplu intamplatoare, insa daca se repeta si, mai ales, au note comune in continutul lor, in mod cert reflecta o anumita conflictualitate psihica a copilului.

  • Fie ca e vorba de insecuritatea afectiva – si atunci are nevoie:

– sa se simta asigurat mai des de iubirea si prezenta parintilor in viata lui (la varste mai mici),

– iar la varste mai mari sa verificam ce se intampla la nivelul relatiilor lui sociale (ii e teama de educatoare / invatatoare/ profesori sau de anumiti colegi) ori ce ii provoaca teama in general (ca nu face fata sarcinilor de peste zi – temele scolare etc.)

  •  Atmosfera tensionata in casa, conflictele intre parinti sau intre frati pot reprezenta o sursa buna pentru cosmaruri si un somn agitat.
  • Povestile, desenele animate sau filmele cu un continut nepotrivit – cu elemente negative pot constitui o alta cauza pentru fricile nocturne, deci a se limita accesul la ele, mai ales, inainte de somn.

 

Citeste intreg articolul pe https://floriandronache.wordpress.com/

Articole Similare


Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.