Istt
 /   / Psihoterapeut si consilier psihologic Flori Andronache – Rolul jucariilor...

Psihoterapeut si consilier psihologic Flori Andronache – Rolul jucariilor in viata copilului

Constatam la nivel empiric faptul ca acolo unde-i un copil, aproape fara exceptie, vom vedea jocuri si jucarii. Jocul este activitatea de baza a copilului si calea prin care el se dezvolta, asa cum munca este cea de baza pentru adult.

Jucariile ocupa un rol important in viata copilului inca din primele luni de viata.

Exista o intreaga industrie a jucariilor in ziua de azi si e o provocare constanta pentru producatorii si designerii de produs sa tina pasul cu nevoile clientilor aparent in permanenta schimbare.

Cand cumparam o jucarie / un joc inspre a-l darui unui copil este important sa tinem cont de cateva criterii esentiele pentru a face o bucurie completa  prin acest dar nu numai copilului dar chiar si parintelui:

  • Jucaria sa fie potrivita varstei si sa nu contina elemente / componente cu care sa se poata rani pe el sau pe alti copii. E inutil sa ii cumpar unui copil mai mic de 1 an o masina cu telecomanda sau nu stiu ce robotel pe care el nu il poate maenvra plus ca prin piesele sale, poate fi periculos pentru sanatatea bebelusului.
  • Materialul din care e realizata sa nu fie unul toxic sau sa contina substante toxice (cum ar fi unele vopseluri) – mai ales pentru bebelusii care duc totul la gura e important ca jucariile sa fie confectionate din materiale cat mai naturale (de ex cauciuc natural vopsit cu coloranti alimentari).
  • Sa aiba o functie educativa sau de stimulare psiho-senzoriala ori emotionala. Copilul petrece un timp valoros cu respectivul obiect si, in functie de varsta pe care o are, e nevoie sa il antreneze astfel incat el sa se dezvolte prin joc. Chiar si celor mai mici dintre copilasi o jucarie poate servi acestui scop daca ii antreneaza cele 5 simturi:
  1. vazul (prin coloritul atractiv),
  2. auzul (prin sunetele pe care le scoate),
  3. simtul tactil (prin particularitatile detectabile la atingere)
  4. mirosul (parfumul imprimat materialului – atentie sa fie nontoxic)
  5. gustul (mai ales pentru cei mai mici care duc obiectele in gura).

Acum, o jucarie inteligenta stie sa faca foarte multe: sa cante, sa-i citeasca povesti prescolarului , sa danseze, ce sa mai?! Un adevarat inlocuitor pentru parintele ocupat cu munca si alte indeletniciri care il impiedica de multe ori sa fie langa copil. Exista personaje pozitive si negative in povesti care sunt reprezentate in diverse papusi. Si cele negativepot fi oferite copiilor pentru ca ei cand se joaca vor include acele jucarii in jocul lor si vor fi un model de asa nu. Cu ajutorul jocului si jucariilor putem sa stimulam in copii experimentarea anumitor emotii si sentimente, sa ii invatam anumite reguli si principii morale.

 

Citeste intreg articolul pe https://floriandronache.wordpress.com/

Articole Similare


Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.