Istt
 /   / Psihoterapeut si consilier psihologic Flori Andronache – ZIUA EUROPEANA...

Psihoterapeut si consilier psihologic Flori Andronache – ZIUA EUROPEANA ANTI-DEPRESIE

Ma alatur Centrului de psihoterapie si psihiatrie Bellanima (Reprezentatul National al Asociatiei Europene pentru Combaterea Depresiei) in vederea sustinerii si promovarii  Zilei Europene Anti-Depresie – 1 octombrie 2015.

Ma regasesc printre cei care fac eforturi constante de a sprijini persoanele afectate de depresie atat prin serviciile de psihoterapie si consiliere psihologica pe care le ofer in cadrul Centrului (din anul 2013) si nu numai.

Am cunoscut atat prin prisma profesiei cat si dincolo de ea, oameni de la mic la mare care se regaseau intr-o suferinta reala si simteau ca fie nu mai pot continua, fie ca trebuie sa faca eforturi mari pentru a se adapta, pentru a functiona, privind si simtind viata ca pe o lupta.

Oricine are dreptul la o viata implinita, la satisfactii dintre cele mai frumoase, la sanatate si vitalitate. Depresia apare in diferite forme de la o „simpla” si sacaitoare stare de tristete, la  afectiune serioasa si pana la o boala grava si invalidanta (in functie de intensitatea suferintei cu care se manifesta si de perturbarea gradului de functionalitate a persoanei). Ea nu tine cont de varsta, sex, rasa, etnie, situatie economica, statut, educatie sau nivel de cultura. Este un flagel care ne poate atinge pe fiecare, privandu-ne de energie si de bucuriile vietii. Cu cat il depistam mai din timp cu atat va face mai putine ravagii in noi. Din pacate multi dintre noi nu stim sa recunoastem la timpul potrivit diverse manifestari potential depresive si, totusi, daca le vedem, avem tendinta de a nu le lua in seama, de a le ignora. Intreband diverse persoane ce le-a determinat sa stea atata vreme in suferinta fara sa actioneze pe directia insanatosirii lor, mi-au raspuns: „Credeam ca va trece de la sine!” / „Nu m-am gandit ca ar putea fi atat de serios!”, „Am crezut ca toata chestia asta cu depresia e un moft – adica sa se planga cei care nu au un acoperis deasupra capului sau cei care sufera de o boala incurabila, eu le am pe toate, nu imi lipseste nimic, cum adica sa am depresie?!” Si astfel lasam flagelul sa invadeze si sa ocupe din ce in ce mai mult din spatiul nostru interior pana cand ajungem sa ne transformam in cineva de nerecunoscut – atat pentru noi cat si pentru ceilalti. In punctul acesta, desi devine destul de dificil sa ne recuperam („As vrea sa redevin EU, cea / cel care eram odata…„), nu este imposibil!

Citeste intreg articolul pe https://floriandronache.wordpress.com/

Articole Similare


Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociatie profesionala interdisciplinara, non-guvernamentala, ce isi propune sa promoveze in randul specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, personal medical, cadre didactice, asistenti sociali si alti lucratori in domenii conexe) cunostinte noi despre trauma psihica si interventii specializate in tratamentul acesteia, sa ofere ajutor pentru cei care au nevoie si sa asigure un cadru de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul psihotraumatologiei.

Newsletter

Aboneaza-te la Newsletter ISTT si fii la curent cu evenimentele dedicate tie, cu noutatile din domeniu si activitatea de cercetare a organizatiei.